Terjed a kockázatkerülés a devizapiacokon is, a befektetők félnek a gazdasági növekedés lassulásától. A hét elején látott emelkedés az árupiacokon nem bizonyult tartósnak, ismét zuhanásokat látni ezekben a termékekben. A commodity devizákat megütötték, különösen az ausztrál dollár kapott nagyot, a svájci frank és a japán jen viszont erősödik - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Ötvös Mihály a CIB senior deviza üzletkötője.

Az euró/dollár nem sokkal dél előtt átesett a 41,50-es szinten, jelenleg 1,4145-ön kereskednek vele. Az euró/svájci frank 1,2550 fölött áll, ez 0,3 százalékos csökkenés. A svájci inflációs adatokra volt felpattanás, de a kockázatkerülő hangulat erősebbnek bizonyult, mint a kamatemelési várakozások enyhülése, így visszazuhant a devizapár. Az eurchf-ben kisebb támasz 1,2550-en, nagyobb 1,2485-90 körül található - mondta Ötvös.

A forint kritikus szinten táncol, az eurhuf árfolyam a 266,20-266,30-as szintet ostromolja, ez a szint fogta meg legutóbb. Ha átviszi, akkor szabaddá válik az út 268,50 felé, ami a következő jelentősebb ellenállás az árfolyamban.

A forint nem mindig tartja be pontosan ezeket a szinteket, így lehet, hogy csak 267,20-ig megy el első körben. 268,50 fölött lehetne csak megijedni, külföldiek távozásáról beszélni, addig csak sávozásról van szó. Egyelőre nem érzékelhető egyelőre, hogy megijedtek volna a külföldiek a magyar eszközökkel kapcsolatban, és a forintban nincs is olyan túlpozicionáltság, ami nagy volumenű eladásokat okozhatna - vélekedett Ötvös.

Egy svájci frank 212,15 forint, egy amerikai dollár pedig 188,45 forint ma délben.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!