A negatív hangulatot már reggel a kínai gazdasági mutatók alulteljesítése indukálta, legfőképpen ez sarkallta az ázsiai és európai befektetőket papírjaik eladására.

A rossz kedvet ellendsúlyozhatta volna az a hír, miszerint az amerikai ingatlanárak növekedésnek indultak - derül ki az S&P/Case-Shiller ingatlanár indikátorából. Ugyanakkor a várakozásoknál rosszabb bizalmi index eltörölte az előbb megjelenő pozitív hírt.

Az amerikai tőzsdéken így végül inkább a pánik uralkodott el, így az esést az éves méylpont állította meg.  A DJIA 2,7 százalékkal 9870 pontra esett vissza. A Nasdaq 3,9 százalékkal 2135 pontra esett vissza, míg az S&P 500 a kritikusnak tartott 1040 pont felett 1 ponttal 3,1 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

Az európai bankszektorral kapcsolatos aggodalmak miatt nagyon nagyot estek az amerikai pénzintézetek is, a Citigroup például 7 százalékot veszített az értékéből.

A fontosabb részvények közül kiemelendő a Baidu, amely 4,5 százalékos mínusszal indult, miután a Google bejelentette, hogy változtat kínai politikáján végül több mint 9 százalékot esett. Az amerikai tőzsdékre frissen bevezetett Tesla 2 dollárral az ajánlati ár felett 19 dolláron nyitott, a 11 százalékos plusz azonban eltűnt a nap végére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!