A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Augusztus végén még az 1,34-et tesztelte az euró/dollár árfolyam, majd bő egy hét alatt 1,32 alá zuhant a jegyzés, így most hat hete nem látott csúcson van a zöldhasú a közös európai devizával szemben. Az erősödés mögött az amerikai és az európai monetáris politika irányváltásai, valamint a Szíria ellen készülő katonai konfliktus állhatnak.

Szerintem a dollárerősödés akár tartós is lehet, mert a Fed és az Európai Központi Bank (ECB) politikájában ellentétes folyamatok tapasztalhatók. Miközben a tengerentúlon már próbálnak lassan visszavonulni a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlásból, Európában tartósan alacsony kamat vagy további lazítás van kilátásban − mondta a Napi Gazdaságnak Saághy Pál, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Szerinte mindkét nagy jegybank esetében paradigmaváltás látszik; Amerikában ugyan egyelőre csak a likviditásbővítés lassításáról van szó, de ez is egyfajta szigorításként értelmezhető, az ECB esetében viszont már korábban pedzegették a negatív kamat lehetőségét is, vagyis van tér és szándék a lazítás folytatására.

Kép: Napi grafikonok

Saághy szerint a fenti folyamatok a jövőben akár a mostaninál markánsabban is megmutatkozhatnak az euró/dollár árfolyamban. Technikailag az elemző szerint az 1,32-es szint áttörésével megnyílt a tér a további dollárerősödésre, viszonylag hamar 1,30 körül lehet a következő erős ellenállás. Az első teszt az árfolyam előtt a mai ECB-kamatdöntés lesz, ahol a piac ugyan nem számít a kamat változására, azonban az ülést követő kommunikációra érdemes lesz figyelni, hiszen lehetnek olyan elejtett mondatok, melyek iránymutatást adhatnak a jövőbeli monetáris politikára. A tradereknek nem sok idejük lesz pihenni, hiszen Frankfurt után holnap már Washingtonra szegeződik a világ szeme, ahol a szeptemberi Fed-ülés előtti utolsó munkaerő-piaci adatokat publikálják. Korábban az amerikai jegybank többször is felhívta a figyelmet arra, hogy az infláció mellett a munkaerőpiacra fokuszálnak, ezért most is kiemelt figyelem övezi majd a számokat. Az elemzők most arra számítanak, hogy augusztusban 181 ezer új munkahelyet teremtettek az amerikai cégek a mezőgazdaságon kívül, ezzel 7,4 százalékon stagnálhatott az állástalanok aránya. Korábban Ben Bernanke Fed-elnök úgy nyilatkozott, hogy meglátása szerint nagyjából 7 százalékos munkanélküliség mellett kezdődhet el az eszközvásárlások visszafogása, ennek ellenére a piacon makacsul tartja magát a várakozás, hogy már szeptember 18-án bejelenthetik az első csökkentést.

Ha pénteken a vártnál jobb munkaerő-piaci adat jelenne meg a tengerentúlon, az tovább erősíthetné a dollárt, hiszen újabb érvet jelenthetne a Fed számára, hogy már szeptemberben lépjen. Ebben az esetben az előbb említett 1,30-as árfolyam akár már rövid távon, a Fed ülése előtt megvalósulhat − emelte ki Saághy Pál.

Az Equilor szakembere szerint a piac már beárazta az eszközvásárlás lassú csökkentését, most arra számítanak, hogy szeptemberben tízmilliárd dollárral mérséklik a havi 85 milliárdos összeget. Ha ennél nagyobb lenne a vágás, akkor az tovább nyomhatná lefelé az euró/dollár árfolyamot, míg egy ennél kisebb lépést csalódásként értékelhetne a piac és megfordulhatna a mostani trend.

A nemzetközi elemzők is hasonlóan gondolkodnak: a Nomura friss anyaga szerint rövid távon nem várható további jelentős dollárerősödés egészen addig, amíg az amerikai makroadatok nem mutatnak további javulást. Ebből a szempontból a szakértők is fontosnak tartják a pénteki munkaerő-piaci statisztikát. A Nomura szerint a vegyes amerikai adatok és az eurózónába tapasztalható erőteljes tőkebeáramlás egyelőre nem indokolnak nagyobb dollárerősödést.

 

Fontos események a következő két hétben
szeptember 5., csütörtök13:45ECB-kamatdöntés
szeptember 5., csütörtök14:30Mario Draghi sajtótájékoztatója
szeptember 5., csütörtök14:30Amerikai heti munkanélküliségi adatok
szeptember 5., csütörtök16:00Amerikai gyáripari megrendelések
szeptember 5., csütörtök16:00ISM szolgáltatóipari PMI
szeptember 6., péntek14:30Augusztusi amerikai munkanélküliség
szeptember 12., csütörtök14:30Amerikai heti munkanélküliségi adatok
szeptember 13., péntek14:30Amerikai kiskereskedelmi forgalom
szeptember 13., péntek15:55Reuters/Michigan fogyasztói hangulatindex
szeptember 17., kedd14:30Amerikai infláció
szeptember 18., szerda20:00Fed-kamatdöntés bejelentése
szeptember 18., szerda20:30Ben Bernanke sajtótájékoztatója
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!