Kulcsfordulóra jött a megerősítés Amerikában

Durva emelkedés volt a válasz a rossz munkaerőpiaci adatra Amerikában, ez megerősíthette a csütörtöki fordulatot.
NAPI Online, 2009. február 7. szombat, 08:21
Fotó:

  Elege van a piacnak az esésből és nagyon szeretne hinni abban, hogy működni fog az Obama féle bankmentés és gazdaságélénkítés (a demokrata vezetőknek úgy néz ki sikerült a csomag elfogadásáról megegyezni a mérsékeltebb republikánusokkal, úgyhogy szabad az út). A csütörtöki fordulat után (van olyan, aki "kulcsfordulós" napot emleget), amikor a vezető részvényindexek napon belül emelkedtek közel 3 százalékot, tegnap technicisták szívét is megdobogtató megerősítés jött az emelkedő irányban.


A várakozásoknál sokkal rosszabb munkaerőpiaci adat után (Az elemzők által várt 525-540 ezer főnél jóval többen, 598 ezren váltak munkanélkülivé az Egyesült Államokban januárban) meredeken emelkedni kezdtek az árfolyamok, s a jókedv kitartott egészen a nap végéig. Az S&P 500-as index 22,72 pontos ( + 2,69 százalék) emelkedéssel 868 ponton, a Dow Jones Ipari Átlag 217,5 pontos erősödéssel (+2,69 százalék) fejezte be a napot. A napok óta jól teljesítő Nasdaq 45,5 pontot izmosodott (2,94 százalék) és 1591,7 ponton zárt.


Az emelkedést a bankpapírok vezették, a szekort - újabb kisebb bankbezárás mellett - jó hírek is segítették. Egyrészt a befektetők sokat várnak a jövő héten napvilágra kerülő Obama csomag bankokat hitelezésre rábíró részétől, másrészt a JP Morgan után ezúttal a Bank of America jelezte, hogy vissza fogja fizetni a bankmentés részeként az államtól kapott összeget.

A bika erejét jelzi a piacon, hogy az S&P 500-as index kosarában kevesebb, mint 50 volt a csökkenő papírok száma (a 9 az 1-hez arány technikai szempontból fontos) és a Dow Jones Ipari Átlag 30 index tagjai közül egyedül a General Motors részvényei mozdultak lefelé (0,7 százalékkal). A banki optimizmust jól illusztrálja a Fifth Third teljesítménye, amely 60 százalékot ugrott, a Bank of America 26,7 százalékot rallyzott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK