A következő hónapok nagy kérdése, hogy a nemzetközi gazdaságot a stagnálás vagy a lassú növekedés fogja meghatározni. Hazai szinten a pozitív államháztartási egyenleg megtartása mellett a régiós lemaradás ledolgozása lehet a cél - hangzott el a mai napon a K&H Alapkezelő éves befektetői konferenciáján. A következő 12 hónap stratégiájában a devizaeszközök, illetve ezen belül a részvények felülsúlyozását ajánlják a K&H Alapkezelő szakemberei.


A fejlett országokban, ezen belül is a világgazdaság növekedésének irányát döntően meghatározó USA-ban lassuló, de még pozitív növekedést tapasztalunk, ugyanakkor a fenntartható növekedés elemei - a lakossági fogyasztás, illetve a beruházások bővülése - egyelőre nem vették át a gazdaság motorjának szerepét, így azt részben továbbra is a kormányzati élénkítő beavatkozások hajtják - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a cég konferenciáján.. A fogyasztás élénkülésének jelentősen gátat szabó, igen magas munkanélküliség, valamint a válság kirobbanása óta tapasztalt, erősen visszafogott fogyasztás azonban megkérdőjelezi, hogy a központi élénkítő intézkedések nélkül is tartósan folytatható-e a növekedési pálya - tette hozzá a szakember.


A fellendülő nemzetközi konjunktúra, illetve a német ipari termelés az elmúlt időszakban az exporton keresztül komoly támaszt jelentett a hazai gazdaság számára. A szakember szerint a lemaradó pozíció javításának feltétele, hogy a pozitív államháztartási egyenleg megtartása mellett a hazai adósságállomány csökkenjen, illetve a munkaerőpiac növekedését követően a lakossági fogyasztás élénkülni tudjon.

alacsony növekedés, jelentős kockázat


A fent említett tényezők miatt a következő 12 hónap befektetéseit az alacsony növekedés mellett a jelentős kockázat fogja meghatározni. A hazai gazdaságpolitika körüli bizonytalanságok miatt a forint eszközök és ezen belül az államkötvények alulsúlyozását javasolják a K&H Alapkezelő szakemberei. A hazai részvénykitettség helyett jobbnak gondolják a régiós kitettséget (CETOP20), mivel a magyar tőzsde alacsonyabb értékeltsége nem kompenzálja a gyengébb növekedési kilátásokat és a gazdaságpolitikai bizonytalanságból eredő magasabb kockázatokat.

A válság során a hazai pénztárak portfóliójában is megjelentek a deviza kötvények, a világszerte duzzadó államadóság miatt azonban most a nemzetközi kötvények alulsúlyozását javasolják a szakemberek. A deviza eszközökön belül a pénzpiaci és a részvény befektetések preferáltak (felülsúly), mivel a jelenlegi negatív hangulat miatt hosszú távra tekintve olcsóbbak a nemzetközi részvénypiacok - mondta el a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!