Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság pénteki számának cikke Taroltak az ázsiai országok az első háromnegyed évben, már ami a piacok emelkedésének mértékét illeti. Az abszolút győztes az idén privatizáció előtt álló és elsődleges kibocsátási hullámot bejelentő mongol értéktőzsde indexe, az MSE Top 20 ugyanis dollárbázison a Bloomberg adatai alapján 129 százalékos emelkedést abszolvált kilenc hónap alatt. Igaz, a forgalom markáns hiánya, illetve a számos bennfentes kereskedési botrány kapcsán a börzét a belföldi és külföldi szereplők egy része egyaránt kerüli. Éppen ezért tervezi a kormány a tőzsde privatizációját (a hírek szerint ennek során a londoni értéktőzsde szerezné meg a menedzsmentjogokat), illetve azért is, hogy a mongol - zömében bányászati - vállalatok ne Kanadában, Ausztráliában vagy Hongkongban vezessék be papírjaikat, hanem válasszák a hazai terepet. A második legjobban teljesítő mutató a Srí Lanka-i Colombo All Share Index, amely a polgárháború tavaly májusi vége óta triplázni tudott. Ebből az elmúlt háromnegyed évre 111 százalékos emelkedés jutott, jórészt 12 nagyvállalat (többek közt a legnagyobb helyi bank) kisbefektetők csalogatására végrehajtott részvénydarabolása és felpörgő forgalom folytán. A nyertesek közé Európából két baltikumi, az észt és a lett index tudott feliratkozni. Régiós sikersztoriként a harmadik negyedévet önmagában vizsgálva az igen előkelő harmadik helyre került fel a varsói WIG-20, amely dolláralapon számolva 32,8 százalékot emelkedett. Átrendeződés volt tapasztalható mindazonáltal a sereghajtók közt, a féléves állapothoz képest ugyanis valamelyest javítani tudtak a PIIGS-országok indexei. Az első kilenc hónapban még így is csak a venezuelai mutató teljesített rosszabbul a görög és ciprusi társainál, míg a vesztesek középmezőnyébe tartozó, tandemben 15,7 százalékot vesztő spanyol, olasz és portugál indexek mellé feliratkozott az új mumusként kezelt ír is. Régiónk tőzsdéi közül ismét az alulteljesítők között kötött ki a pozsonyi és a szerb. A fejlett piacok háromnegyed éves teljesítménye elég vegyes képet mutat. Míg a főbb tengerentúli mutatók 2-4 százalékos többletnél járnak, helyi devizában számolva az FTSE-100 2,5, míg a DAX 4,5 százalékkal került feljebb. Ezzel szemben a párizsi CAC-40 5,6 százaléknyit esett az év eleje óta, ám még ez is eltörpül a Nikkei-225 11 százalék feletti lejtmenete mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!