294 forintról egészen 298 forint közelébe szaladt az euró jegyzése csütörtökön és pénteken a devizapiacon, a nagyobb gyengülési hullámot ezúttal azonban egyértelműen nemzetközi hatások számlájára lehet írni - értettek egyet a Napi.hu által megkérdezett szakértők. Csütörtök-pénteken ugyanis az egész devizapiac fejre állt, a Fed múlt heti kommentárja és a napvilágot látó eurózónás adatok nyomán kisebb földcsuszamlás indult el, a múlt hetet még 1,38 körül kezdő euró/dollár keresztárfolyam néhány nap leforgása alatt 1,35 alá zuhant, egyelőre az 50 napos mozgóátlag fogja a kurzust.

A Fed múlt heti kommentárjából sokan azt a következtetést vonták le, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet már akár idén decemberben is mérsékelheti kötvényvásárlásainak ütemét ("tapering"), azonban ez a félelem valószínűleg alaptalan - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. Az amerikai kormányzat átmeneti leállása miatt ugyanis várhatóan rosszabbak lesznek a következő időszak amerikai makroadatai a korábban vártnál, s ez a csökkentés ellen hat. Ráadásul Ben Bernanke Fed elnök megbízatása jövő év elején lejár, nem valószínű, hogy a lazítási program mérséklésével akarna búcsúzni az elnöki széktől, s azzal se nagyon kell számolni, hogy Janet Yellen következő Fed elnök ezzel akarná kezdeni regnálását.

A forint egyébként ebben az időszakban együtt gyengült a többi feltörekvő piaci devizával, ez is mutatja, hogy egyértelműen nemzetközi hatásoknak esett áldozatul. Suppan szerint a megingás ellenére a forint kilátásai stabilak, s arra számít, az euróval szembeni árfolyam az elmúlt időszakban megszokott 290-295 forintos sávban stabilizálódhat. Az árfolyamot több tényező is támogathatja elmondása szerint. Egyrészt az európai gazdaság fellendülése az egész régiót húzhatja magával, másrészt a magyar gazdaság teljesítménye is javulhat. Több lépés, köztük az MNB növekedési és hitelprogramja, a rezsicsökkentés a fogyasztás emelkedéséhez és a beruházások növekedéséhez vezethet. Ráadásul a befagyasztott uniós pénzek felszabadításával és a többi uniós támogatás megérkezésével év végéig mintegy 1500 milliárd forintnyi összeg érkezhet az országba. Ha minden jól megy, akkor a jelek szerint a lakossági megtakarítások képesek finanszírozni az államháztartás hiányát, ez azt jelenti, hogy nincs szükség újabb külföldi források bevonására, elég a lejáró adósságok megújítása.

Ez azt eredményezi, hogy a forint árfolyama a jelenlegi alacsony forintkamatszintek mellett is stabil maradhat.

EUR/HUF
Kép: Alfatrader



A múlt héten mindenesetre jól jártak azok, akik az euró/forint charton húzódó, a forint euróval szembeni gyengülését jelző ötéves trendvonalon forinteladásokat nyitottak, az árfolyamnak másfél év alatt sikerült ötödszörre is mereven elpattannia a trendvonalról. 300 forint magasságában viszont már egy másik, tavaly év eleje óta tartó forinterősödést jelző hosszabb távú trendvonal várhatja a jegyzést, a hosszabb távú képet várhatóan az befolyásolja majd technikailag, hogy a kurzus a két vonal által behatárolt háromszög egyre csökkenő területét melyik irányba hagyja el. A szeptember eleje óta kirajzolódott kedvező kép, amely alacsonyabb mélypontot hozott az euró árfolyamában egyelőre nem romlott el, erről szintén csak 300 forint feletti árfolyamokon lehet majd beszélni.

Az árfolyam egyébként jelenleg az 50 és a 200 napos mozgóátalgok fölé szúrt a múlt hét végén, onnan kanyarodott vissza. Érdemes figyelni, hogy a rövidebb mozgóátlag - ha itt marad a kurzus - a napokban keresztezheti felülről a a hosszabbat. Ha ez megtörténik, akkor a kialakuló "aranykereszt" formáció akár forintvevőket is hozhat a piacra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!