Romló piaci környezetben, 3 százalékkal csökkenő nettó kamatjövedelem mellett is a 2,5 milliárdos banki különadó-fizetés nélkül éppen megduplázta volna előző évi profitját 2010-ben az FHB Jelzáloghitelbank Nyrt, ám a különadó után 11,3 milliárdos éves profit nagyobbik része az október 1-től konszolidált és a március 31-én teljesen intergálásra kerülő Allianz Banknak köszönhető.

 Az FHB konszolidált mérlegfőöszegét mintegy tizedével emelő, 35 miliárdos betét- és 47,5 milliárdos hitelállománnyal rendelkező, korábban nem túl jól prosperáló(a negyedik negyedévben félmilliárdos veszteséget elszámoló) kisbank vételárának és saját tőkéjének különbözete 8 milliárd forint egyéb bevételt hozott a negyedik a negyedévben. Ennek adóhatása 1,1 milliárd forint halasztott adókötelezettség. Az FHB konszolidált negyedik negyedéves adózás előtti eredménye az utolsó 3 hónapban elszámolt 800 milliónyi különadó után 5,3 milliárd forintra rúgott, szemben az egy évvel korábbi negyedév 2,2 milliárdjával. Az utolsó negyedév számait javította, hogy a 2009 tavaszi állami tőkejuttatás viszafizetését követő részvénybevonás során keletkezett veszteség adókövetkezménye az IFRS mérlegben plusz 2,7 milliárd forinttal ( éves szinten összesen 3,6 miliárddal) jelent meg, így az adózott eredmény végül 8,2 milliárd forint lett ( 2009 utolsó negyedévében 1,55 milliárd volt.)

A bank tehát 2010-ben impozáns - és idén persze nehezen megközelíthető- végszámokat produkált: részvényenkénti eredménye 109 forintról 175 forintra emelkedett ( ehhez képest a 6 alatti P/E mutató kifejezetten kedvezőnek mondható), eszköz-arányos megtérülése a banki különadó nélkül 1,7 százalékos, míg a saját tőke-arányos megtérülése ( ROAE) a mesebeli 26,4 százalékot éri el.

További jó hír, hogy az FHB portfóliójának minősége továbbra is jónak mondható, az év végén 724 milliárd forintos álományból a nem teljesítő hitelek aránya 5,53 százalék,a melyekre összesen 23,3 miliárdos értékvesztést számolt el a bank. A 2010-es növekmény ugyan 16 milliárdos, ám ebből 9,1 milliárd az Allianz Bank-felvásárlás számlájára írható. A tavaly negyedével gyarapodó, 2010 végére 59 miliárdos részvényesi vagyon alig 10 százalékkal marad el a bank tőzsdei kapitalizációjától.
 
( A szerző rendelkezik FHB-részvényekkel, Spéder Zoltán, az FHB igazgatóságának elnöke a NAPI Gazdaságot többségében birtokló CEMP-csoport egyik nagytulajdonosa.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!