BUX
38240

Különös hullámvasútra ült a forint

Fura nap volt a hétfői a devizapiacon; a forint nagyjából az euró/dollár árfolyam mozgásaira reagálva a zlotyt követte.

NAPI, 2011. január 31. hétfő, 16:30

A reggeli 272,95 forintról az euró jegyzése 274,70 forintig jutott a délelőtti órákban, lekövetve az euró/dollár változásait.

Később a dollár - az eurózóna inflációs adatának hatására is - gyengült az euróval szemben, így az euró/forint ismét 273 forint alá süllyedt, négy óra után pedig 272,90 forintért adták az európai közös deviza egységét. Ugyanekkor a dollár jegyzése 199, a svájci franké pedig 211,65 forint körül alakult, miután az alpesi deviza jegyzése korábban 214 forint fölött is járt.

A délután az Egyesült Államokban napvilágot látott fogyasztási és feldolgozóipari adat a vártnál egyaránt erőteljesebb bővülést jelzett, ami a zöldhasú erősödése irányába mutat.

A hangulat alapvetően pozitív a piacon, annak ellenére, hogy az egyiptomi eseményekről érkező hírek negatívan befolyásolják azt. A konfliktus azonban a jelenlegi megítélés szerint csekély valószínűséggel eszkalálódik - mondta el Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci tradere.

Az egyiptomi tüntetések hatása már péntek délután kezdett érzékelhetővé válni a forint árfolyamában; ezek után kérdéses volt, hogy a hétfői nap hírei, fejleményei mekkora árfolyameséseket hozhattak a piacokon.