Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Maximum egymilliárd dollár össznévértékig szeretnénk a korábban kibocsátott, magas kamatozású dollárkötvényekből visszavásárolni. Az aukció ajánlattételi időszaka öt üzleti nap múlva zárul, az allokáció eredménye pedig az azt követő napon dől el - mondta el az interjúban Kurali a nem rég megnyitott tenderről, amelyről az amerikai tőkepiaci szabályozások miatt még nem árulhatott el sokat. Annyit közölt, a céljuk, hogy csökkenjen a devizaadósság kamatterhe, tovább mérséklődjön az államadósság devizarészaránya.

A múlt héten debütált a 20 éves államkötvény Magyarországon, amelyből a másodpiaci kompetitív értékesítést is figyelembe véve összesen 22,8 milliárd forint lett a bevont forrás. A terv az, hogy mintegy 120 milliárdot adnának el az eszközből.

Azért 20 éves kötvényt bocsátottak ki, mert a 50-100 éves papíroknak még nem látják itt az idejét. "A hazai hosszú távú befektetők - lásd nyugdíjpénztárak, biztosítók - súlya egyelőre nem akkora, mint mondjuk egy eurózónás országban" - magyarázta az okokat Kurali Zoltán. Szerinte fontos lesz, hogy bekerüljön a 20 éves kötvény egy prominens nemzetközi kötvényindexbe. "E tekintetben számunkra a legjelentősebb a JP Morgan Global Bond Index helyivaluta-része, amelybe csak 1 milliárd dolláros (körülbelül 300 milliárd forintos) kibocsátott állományi értéktől lehet bekerülni" - mondta el az ÁKK vezetője, aki szerint megállapították, hogy a 20 éves kötvény indulásához elsősorban a hazai keresletet kell elősegíteni, hogy továbbléphessenek.

A magánszemélyeknél  azt várják, hogy azoknak lehet érdekes, akinek van hosszú távú befektetési portfóliója. Ezért is inkább az intézményi befektetők aktivitásával számolnak.

A lakosságnak addig is ott a MÁP Plusz, amelyből már 3300 milliárd forint felett jár az értékesítés, 78,1 milliárd ebből a Postán kelt el. Ennek célja továbbra is az, hogy a készpénz otthontartásával szemben jelentsen vonzó alternatívát.

Jön a nyugdíj- és a zöldkötvény

Már összeállt az a struktúra, ami szerintünk működőképes. Ahogy azt az idei finanszírozási tervünkben felvázoltuk, szeretnénk a lakossági állampapírok futamidején is hosszabbítani, s erre a nyugdíjkötvény bevezetése az egyik és jelenleg legvalószínűbbnek tűnő lehetőség - mondta el Kurali a Privátbankár szerint.

Varga Mihály pénzügyminiszter karácsony előtt beszélt arról, hogy tulajdonképpen minden adott volt, hogy piacra dobják a nyugdíjra készülőknek szánt papírt, de a MÁP Plusz miatt a kibocsátást inkább elhalasztották 2020 első felére. Ezt tehát tarthatónak tartja az ÁKK is.

Várhatóan jönnek majd a csak környezetvédelmi beruházások finanszírozását biztosító zöldkötvények. "Ez egy jól kialakult sztenderd, ami alapján meg kell határoznunk azokat a jelenlegi és jövőbeni zöld projekteket, amiket hozzá lehet rendelni e kötvényekhez. Ez egy több minisztériumot átölelő munka, az egyeztetések jelenleg is zajlanak, s reményeink szerint legkésőbb a második negyedév elejére befejeződnek" - mondta el Kurali arról, hogy várhatóan még ez is az év első felében értékesítésre kerülhet.

Annyi részletet még elárult, hogy ezek a papírok legalább 3 éves lejáratúak lehetnek. Az a valószínűbb, hogy először Japánban értékesítik a zöldkötvényt, 30-50 milliárd jen értékben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!