Kutyának se kell az olcsó arany - de miért?

Hiába esett több éves mélypontjára az arany árfolyama, az ázsiai vásárlók visszavonultak, s így hatéves mélypontra zuhant a kereslet is.
Napi.hu, 2015. augusztus 13. csütörtök, 13:47
Fotó: Reuters

Hatéves mélypontjára süllyedt a globális aranykereslet a második negyedévben, ahogy Kínában és Indiában jelentősen visszazuhant a kereslet az ékszerek, aranyrudak és érmék iránt - áll az Arany Világtanács (WGC) friss jelentésében. A teljes globális kereslet 915 tonna volt a negyedévben, ez 12 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év hasonló időszakában mértnél. A WGC szerint a kínai keresletre a részvénypiaci fejlemények nyomták rá bélyegüket. Az első negyedévben a száguldó részvényárak sokakat arra csábítottak, hogy a rendelkezésükre álló pénzből ne aranyat, hanem részvényeket vásároljanak. A későn beszállók a lejtmenetben sokat buktak, a tőzsdei áresés pedig negatívan hatott vissza a fogyasztók elkölthető megtakarításaira - áll a jelentésben.

Eközben Indiában a kedvezőtlen időjárási viszonyok hatottak negatívan a keresletre. Ennek következtében ugyanis a mezőgazdaság teljesítménye gyengébb lett a megszokottnál, ami a falusi lakosság által elkölthető jövedelmeket érintette érzékenyen. Indiában a második negyedév jellemzően amúgy is gyengébb szokott lenni, a nagy fellendülést hozó harmadik negyedév előtt, amelyre az ország esküvői szezonja esik - írják a szervezet szakértői.

A két ázsiai országban csökkenő kereslet volt a felelős a globális kereslet csökkenésének több, mint feléért.

Az arany unciánkénti árfolyama dollárban
Alfatrader

Az aranyékszerek iránti kereslet az összkereslet csökkenésénél némileg nagyobb mértékben esett vissza, 14 százalékkal, 513 tonnára. Az indiai ékszerkereslet 23 százalékkal csökkent, 118 tonnára, a kínai 5 százalékkal, 174 tonnára. A globális aranykereslet legnagyobb részét az ékszeripar igényei teszik ki.

A befektetési célú aranykereslet - amely magában foglalja az aranyrudakat, érméket és az aranyat tartó tőzsdén jegyzett alapokat (ETF) - 11 százalékkal esett vissza éves összehasonlításban, 179 tonnára - írja a CNBC.com. A WGC szerint ennek oka, hogy a befektetők a lefelé morzsolódó árfolyamok mellett olyan termékeket kerestek, ahol pozitív hozamot tudnának elérni. Az ETF-ekből 23 tonnányi aranynak megfelelő tőke áramlott ki a negyedév során, tavaly 38 tonna volt ez a szám.

A jegybankok sem segítettek a helyzeten. A negyedévben a legnagyobb aranyvásárlók ebből a szektorból az orosz és a kazah jegybank voltak, azonban az állami szektor kereslete globálisan ennek ellenére 13 százalékkal, 137 tonnára csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK