Hatéves mélypontjára süllyedt a globális aranykereslet a második negyedévben, ahogy Kínában és Indiában jelentősen visszazuhant a kereslet az ékszerek, aranyrudak és érmék iránt - áll az Arany Világtanács (WGC) friss jelentésében. A teljes globális kereslet 915 tonna volt a negyedévben, ez 12 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év hasonló időszakában mértnél. A WGC szerint a kínai keresletre a részvénypiaci fejlemények nyomták rá bélyegüket. Az első negyedévben a száguldó részvényárak sokakat arra csábítottak, hogy a rendelkezésükre álló pénzből ne aranyat, hanem részvényeket vásároljanak. A későn beszállók a lejtmenetben sokat buktak, a tőzsdei áresés pedig negatívan hatott vissza a fogyasztók elkölthető megtakarításaira - áll a jelentésben.

Eközben Indiában a kedvezőtlen időjárási viszonyok hatottak negatívan a keresletre. Ennek következtében ugyanis a mezőgazdaság teljesítménye gyengébb lett a megszokottnál, ami a falusi lakosság által elkölthető jövedelmeket érintette érzékenyen. Indiában a második negyedév jellemzően amúgy is gyengébb szokott lenni, a nagy fellendülést hozó harmadik negyedév előtt, amelyre az ország esküvői szezonja esik - írják a szervezet szakértői.

A két ázsiai országban csökkenő kereslet volt a felelős a globális kereslet csökkenésének több, mint feléért.

Az arany unciánkénti árfolyama dollárban
Kép: Alfatrader

Az aranyékszerek iránti kereslet az összkereslet csökkenésénél némileg nagyobb mértékben esett vissza, 14 százalékkal, 513 tonnára. Az indiai ékszerkereslet 23 százalékkal csökkent, 118 tonnára, a kínai 5 százalékkal, 174 tonnára. A globális aranykereslet legnagyobb részét az ékszeripar igényei teszik ki.

A befektetési célú aranykereslet - amely magában foglalja az aranyrudakat, érméket és az aranyat tartó tőzsdén jegyzett alapokat (ETF) - 11 százalékkal esett vissza éves összehasonlításban, 179 tonnára - írja a CNBC.com. A WGC szerint ennek oka, hogy a befektetők a lefelé morzsolódó árfolyamok mellett olyan termékeket kerestek, ahol pozitív hozamot tudnának elérni. Az ETF-ekből 23 tonnányi aranynak megfelelő tőke áramlott ki a negyedév során, tavaly 38 tonna volt ez a szám.

A jegybankok sem segítettek a helyzeten. A negyedévben a legnagyobb aranyvásárlók ebből a szektorból az orosz és a kazah jegybank voltak, azonban az állami szektor kereslete globálisan ennek ellenére 13 százalékkal, 137 tonnára csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!