Az orosz részvénypiac már a válság kirobbanása előtt nagyon olcsó volt - mondta a CNBC-nek Karine Hirn, a térségben 4,5 milliárd dollár befektetéséért felelős East Capital ügyvezető igazgatója. Az orosz részvénypiac átlagos P/E mutatója jelenleg 3,8 körül áll, így természetesen vannak olyan részvények, amelyek nagyon csábítónak tűnnek. Összehasonlításul: a feltörekvő európai piacok átlagos P/E hányadosa jelenleg 6,3, az ázsiaiak esetében ez a mérőszám 10,5 a Credit Suisse adatai szerint.

Azonban minden azon múlik, mennyire tekintjük magunkat hosszútávú befektetőnek - figyelmeztet Hirn. Először tisztázódnia kell annak mi történik, mielőtt valóban vásárolnánk - tette hozzá.

Az orosz tőzsde kapitalizációja a hétfői áresés hatására 60 milliárd dollárral csökkent egy nap leforgása alatt. A 11 százalékos esés a legrosszabb volt, amit a piac az elmúlt öt évben átélt, eközben az orosz jegybank 12 milliárd dollárt költött a rubel árfolyamának védelmére.

A piac zuhanását Oroszország - hivatalosan el nem ismert - krími beavatkozása váltotta ki. A piac némileg eközben megnyugodott Putyin elnök keddi beszédének hatására, valamint a hírre, hogy az ukrán határ közelében gyakorlatozó orosz csapatok visszatértek bázisaikra.

Sean Darby, a Jefferies globális vezető részvénystratégája szerint az orosz piac az egyik a feltörekvő országok közül, amelynek az átlagosnál jobb teljesítményt kellene nyújtania, a mostani válság ellenére is. Nagyon olcsó, a részvények átlagos osztalékhozama meghaladja az 5 százalékot. Mi vételi pozícióban vagyunk - tette hozzá.

Persze ezzel az akcióval az oroszok lábon lőtték magukat - tette hozzá -, azonban egyelőre semmilyen olyan tényező nincs, amely veszélyeztetné az orosz pénzügyi rendszert. A mostani helyzetnek szerinte nincs az orosz gazdaságra kedvezőtlen hatása, hacsak nem lépnek életbe széleskörű és hosszú ideig tartó szankciók Oroszországgal szemben.

Darby nem aggódik amiatt, hogy az orosz gazdaság rendkívüli módon függ az energiahordozók exportjától - rámutatott, hogy az olajárak az elmúlt három évben meglehetősen stabilnak bizonyultak.

Hirn elmondása szerint az East Capital általában tartózkodik a nyersanyag-exportáló cégek részvényeitől, azonban a mostani piaci pánik kínál néhány igazán jó potyavételi lehetőséget. A rubel leértékelődött és még nyomás alatt maradhat egy ideig, s ez jó a nyersanyagexportőröknek. Általában nagyon alulsúlyozzuk a nyersanyagcégek részvényeit, de ez a helyzet most más, s ezért most itt taktikai okokból növeltük a kitettségünket - jellemezte a helyzetet.

Ugyanakkor úgy vélte, az igazán jó vételi lehetőségeket a fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó cégek között kell keresni. Hirn szerint a legtöbb feltörekvő piac esetében a fogyasztási szektorba való befektetés a növekvő és egyre gazdagabb középosztályról szól. Oroszországban azonban más a helyzet, itt a fogyasztók már úgy viselkednek, mint egy fejlett gazdaságban, s a lakosság 70 százaléka szerinte ebbe a kategóriába tartozik. Az orosz fogyasztókban az az érdekes, hogy imádnak költeni. Nem takarítanak meg, csak költenek. Ez most jelenleg az egyik legegészségesebb és legdinamikusabb fogyasztói piaci a világon - vélte. Bár Hirn szerint a széleskörű gazdasági szankcióknak kevés az esélye, egy ilyen lépés várhatóan a hazai fogyasztási szektor cégeinek adna lökést.

Természetesen vannak óvatosabb hangok is. Az alacsony értékeltségi szintnek nyomós okai vannak - mondta Meike Bliebenicht az HSBC Global Asset Management szakértője. Az általa kezelt alapok korábban vételben ültek az orosz piacon, azonban súlyukat mára semlegesre csökkentették, az orosz gazdaság politikai és strukturális kockázatai miatt. Ezen nem is kívánnak változtatni a közeljövőben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!