AZ első negyedévben összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki. Kibocsátása óta verhetetlen a fix kamatozású Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz). Az első három hónap alatt a dematerializált és a nyomdai változat együttes állománynövekedése 676 milliárd forint volt.

Újból népszerű a lakosság körében az inflációkövető, változó kamatozású Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). A tavalyi év második felében tapasztalt negatív értékesítési tendencia megfordult, és 2020 első negyedévében 33,6 milliárd forint állománynövekedést realizált az ÁKK.

Még 30 milliárd sem volt a növekedés

A Babakötvény állománya a megszokott ütemben nőtt. Az elmúlt negyedévben 8,3 milliárd forint értékben vásároltak a szülők vagy hozzátartozók a gyerekek Start-számlájára Babakötvényt. Az 1MÁP esetén állománycsökkenés történt, amely a jelentős összegű, banki saját számláról történő adósságkezelői visszavásárlásoknak, illetve a lejáratoknak és a lakossági visszaváltásoknak köszönhető.

Az állampapír-paletta egyszerűsítése miatt a forgalmazásból kivont állampapírok lejáratai, valamint a bankok saját számláiról történő 311,2 milliárd forint összegű visszavásárlások eredménye, hogy az első negyedéves állománynövekedés 29,6 milliárd forintot tett ki.

Lakossági állampapírok állománya 2020. március 31-án
ÁllampapírÁllomány (milliárd forint)
Egyéves Magyar Állampapír1672,7
MÁP Plusz3747,9
Nyomdai MÁP Plusz123,9
Babakötvény88
Prémum Magyar Állampapír2552
Kincstári Takarékjegy407,1
Kincstári Takarékjegy Plusz1,9
Bónusz Magyar Állampapír330,5
Kétéves Magyar Állampapír179,7
Prémium Euró Magyar Állampapír177,4
Összesen9281,1
Forrás: ÁKK

Sehol sincs a terv

Ez messze elmarad attól, ami az ÁKK 2020-as finanszírozási tervében szerepel, a központ ugyanis az idei évre nettó 400 milliárd forintos lakossági kibocsátással számolt, vagyis az első negyedév végén már időarányosan 100 milliárdnál kellene tartani. Április sem lesz jó hónap az eddigi adatok alapján. MÁP Pluszból nem egészen 64 milliárd forintnál tart csak az értékesítés, a hetente eladott mennyiség már csak a fele annak, amennyit márciusban értékesítettek.

Az 1MÁP 55 milliárd forint körüli mennyiséget értékesítettek eddig, ez több, mint amennyi a lejárat volt. A héten két lakossági állampapír-sorozat fut ki, egy Kétéves Magyar Állampapír és egy PMÁP-sorozat, ezekben összesen több mint 130 milliárd forint van. Az idei év első felére ígért nyugdíjkötvényről sincs hír mostanában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!