Az elemzők rámutattak arra, hogy miután a kínai központi bank egy hete kedden 1,9 százalékos, másnap pedig további 1,6 százalékos jüan-leértékeléssel lepte meg a világot, augusztus 20-ától a kazah jegybank megszüntette az eddigi sávszéleket, lebegteti devizáját. A döntés hatására a tenge árfolyama azonnal 30 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, péntekre csak keveset tudott ledolgozni csütörtöki veszteségéből.

A hírügynökség által idézett szakértők szerint a tenge után a legnagyobb valószínűséggel elsőként az örmény dram leértékelésére lehet számítani, amelynek az árfolyama csaknem 15 százalékkal gyengült az elmúlt 12 hónapban a dollárral szemben.

Elemzők úgy vélik, hogy a kazah tenge magával rántja a tádzsik és a türkmén devizákat is. A Bloomberg azzal számol, hogy a tádzsik szomoni 10-20 százalékkal, a türkmén manat 20 százalékkal gyengül a következő hat hónapban. A kazah tenge árfolyamesése gyengíti majd a kirgiz nemzeti valutát, a szomot is, különös tekintettel a két ország közötti szoros gazdasági kapcsolatokra.

A Bloomberg szerint a volt szovjet tagköztársaságok devizáira nyomást gyakorol továbbá az orosz rubel gyengülése is. A rubel február eleji szinten állt az euróval és a dollárral szemben péntek délután.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!