Lapos volt a hangulat a BÉT-en, a jövő hét se ígér sok jót

A tengerentúlon kirobbanó formában vannak a részvénypiacok, Európában viszont a visszafogottság volt a jellemző. Alacsony forgalom mellett gyengült a BUX pénteken.
Domokos Erika, 2018. március 9. péntek, 18:39
Fotó: Napi.hu

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 259,13 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 38 411,50 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 8,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest - írta összefoglalójában az MTI.

Míg a tengerentúlon kirobbanó formában vannak a részvénypiacok, addig Európában inkább a visszafogottság volt a jellemző. Ennek megfelelően a magyar piac viszonylag alulteljesítő volt, hiszen közel 0,7 százalékos mínuszban zárt - mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője az M1-en. A forgalom alacsony volt; az OTP, a Mol és a Richter árfolyama leértékelődött, egyedül a Magyar Telekom erősödött.

Jövő héten a piacokat több makroadat is mozgathatja: Németországban tovább folytatódik a gyorsjelentési szezon, Amerikában pedig a Yahoo eredményeit teszik közzé - tette hozzá az elemző. Mivel Magyarországon csak a hét első három napján lesz kereskedés, ezért az elemző szerint a jövő hét egy visszafogottabb hét lehet az év teljes egészéhez képest. (Hamarosan mindent másképp számolnak Budapesten - ezt már olvasta?)

A magyar tőzsdén lapos hangulat uralkodott, a magyar részvénypiac alacsony forgalom mellett mínuszban zárt - mondta Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője az MTI-nek. Vezető részvényt érintő vállalati hír nem érkezett pénteken. Míg a Magyar Telekom az egész nap folyamán semleges maradt, addig a Mol, a Richter és az OTP veszített az értékéből.

A Mol 26 forinttal, 0,87 százalékkal 2978 forintra csökkent, 2,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 80 forinttal, 0,70 százalékkal 11 350 forintra esett, forgalmuk 2,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 0,50 forinttal, 0,11 százalékkal 444 forintra erősödött, forgalma 309,6 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 65 forinttal, 1,14 százalékkal 5660 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 4002,56 ponton zárt pénteken, ez 34,86 pontos, 0,88 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Vegyesen zárt Nyugat-Európa

A londoni FTSE100 index 0,32 százalék emelkedéssel, a frankfurti DAX-30 0,07 százalék csökkenéssel, a párizsi CAC-40 mutató pedig 0,39 százalék növekedéssel fejezte be a napot - írta az MTI.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,13 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300 indexe pedig 0,32 százalékkal erősödött.

Az európai tőzsdezáráskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,44 dollár (2,26 százalék) emelkedéssel, 65,05 dolláron állt.

Ugyanekkor a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,08 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 1,06 százalék, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 1,13 százalék erősödést jelzett.

A kép forrása: BÉT.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK