Az Egyesült Államok második legnagyobb brókercége szerint a másodlagos hitelpiaci válság hatásainak feldolgozása a korábbi előrejelzésekkel ellentétben nem egy-két negyedévig, de akár egy teljes évig is eltarthat a pénzintézetek számára. A Morgan Stanley bejelentése, miszerint 3,7 milliárd dollár veszteséget okozott a cég számára a másodpiaci kötvények elmúlt két havi értékvesztése. Ez a veszteség előre láthatólag legalább 2,5 milliárd dollárral csökkenti majd a cég negyedik negyedévi nyereségét, ám ez a szám a cégvezetés szerint még változhat a hónap végéig. Az előzetes számítások szerint a brókercég tehát veszteségekről fog számot adni a negyedév végén, hiszen a korábban becsült profitja 1,93 milliárd dollár lett volna, amelyet teljes egészében felemészthetnek a most bejelentett veszteségek. A Morgan Stanley részvényeit a veszteségektől való félelmükben lefelé nyomták a befektetők, így a tavalyi év azonos időszakával szemben a héten 24 százalékkal alacsonyabb árfolyamon kereskedtek a papírokkal. A szerdai kereskedési napon a keddi záróárhoz képest 6,9 százalékos esést regisztrált a brókercég a New York-i tőzsdén. A Morgan Stanley csütörtöki bejelentésével csatlakozott a rossz hírt hozó pénzintézetek táborához, ahol olyan mértékadó cégek társaságában kongathatja a subprime válság harangját, mint a Citigroup vagy a Merrill Lynch. A Citigroup elemzői szerint a másodlagos jelzálogpiaci válság mintegy 64 milliárd dolláros veszteségeket okozhatott az amerikai bankok és brókercégek körében 2007 második felében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!