Lassan a profik is elhiszik a szép jövőt

Az amerikai kisbefektetők után a profik is egyre jobban hinni kezdtek a szeptember elején megindult részvénypiaci emelkedés tartósságában.
Lovas-Romváry András, 2010. szeptember 24. péntek, 10:12
Fotó:

Amint az várható volt, azzal, hogy a részvénypiacok elérték eddigi kereskedési sávjuk tetejét, a profi befektetők körében is javult a hangulat. Az Investor Intelligence Services felmérése szerint a tőkepiaci hírlevélírók körében egy hét alatt 36,7 százalékról 41,4 százalékra emelkedett a további áremelkedést várók aránya, míg az áresésre tippelőké 31,1 százalékról 29,3 százalékra esett vissza. Ezzel a két tábor arányár bemutató bull/bear arány 1,41-re emelkedett, ami már távol áll az augusztus végén tapasztalt szélsőséges pesszimizmust tükröző értéktől, ugyanakkor nem éri még el az optimista szélsőségnek nevezhető régiót, erről 2,5 felett szokás beszélni. A hangulat jelenleg ott áll, mint július közepén.
A kisbefektetői hangulat eközben valamelyest romlott, azonban még így is inkább az optimista szélsőséget jelentő tartományban tartózkodik. Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII heti felmérésében az 50 feletti szintről 45 százalékra csökkent a következő hat hónapban részvénypiaci áremelkedést várók aránya, míg az áresésben hívőké enyhén felfelé változott, 1,1 százalékpont emelkedés után 25,4 százalékra nőtt. A bull/bear arány ebben a felmérésben még mindig magas, 1,77, ami változatlanul a piac lokális csúcsaira jellemző érték.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

loand, 2010.09.24 11:29

Kedves megalodon!

Az alapok tőkeáramlása és a hangulati indexek két különböző dolgot mérnek. Az egyiknél azt nézik, beraktak pénzt vagy kivettek, a másik meg egy felmérés, ahol megkérdezik: szerinted merre megy a részvénypiac a következő 6 hónapban.

Üdvözlettel,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.24 11:07

8:54 perckor meg azt olvastuk, hogy hanyat homlok menekülnek, veszik ki a pénzüket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html