Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Mozgalmas évet tudhatnak maguk mögött az árupiacok, és bár az év első felében leginkább oldalazás volt jellemző, nyártól - nagyjából a földgáz és a kakaó kivételével - ütemes emelkedésbe váltottak a nyersanyagok. A fellendülésben - az időjárási viszontagságok, ezen belül a kanadai esőzések, illetve főként az orosz és ukrán perzselő szárazság és kiviteli stop miatt - óriásit rallyzó gabonák jártak az élen. Ám ezenfelül egyéb termékek határidős jegyzése is több évtizedes csúcsra pörgött, például a tavalyi év egyik slágertermékének számító nyerscukor vagy éppen a réz.

Az arany dominálta az árupiacot

Mindazonáltal az újabb és újabb nominális rekordot döntő arany árfolyam-emelkedésének ütemét tekintve meglepő módon elszürkült az árupiaci termékek összességét figyelembe véve. Igaz, a nemesfém kurzusa már tavaly év végén is a lélektani határnak számító 1000 dollár felett járt. Az év során a jegybanki pénzpumpa folytán pénzromlástól tartó befektetők ugyanúgy vásárolták a menedék eszköznek számító sárga fémet, mint a vegyes intenzitással növekvő fejlett gazdaságok deflációs nyomása, illetve az eurózóna perifériaállamainak adósságválsága miatt aggodalmaskodó társaik. A második félévi túlsúlyos drágulásban mindenesetre a kínai készletezések mellett a Fed likviditásbővítő intézkedéseinek második körét (QE2) övező várakozások, illetve a vártnál kissé azért enyhébb program beindításából fakadó pénztöbblet is komoly szerepet játszott. Utóbbi részben a teljesítményük javításában érdekelt nagy befektetési és nyugdíjalapok, illetve hedge fundok fokozottabb részvételében is megnyilvánult, ami természetszerűleg táplálta a drágulást.

Az alapvetően továbbra is fundamentumok által dominált nyersanyagpiacokon ugyanis lényegesen kisebb a forgalom, mint például a részvény- és devizapiacokon. Így komolyabb szereplők megjelenése és nagyobb pozíciók megnyitása érdemben jobban elmozdíthatja az árfolyamokat, mint ha csupán a termelők, illetve kereskedőházak és feldolgozók - adott esetben fedezeti - pozíciói jelennének meg. (Ugyanez a folyamat játszódott le az árupiacok 2008-as csúcsra pörgésekor.) Ráadásul a többletlikviditás és - többek közt ezáltal - az intézményi szereplők fokozottabb aktivitása a mozgásokat is felnagyította. Például az idén 45 százalékos pluszt felmutató búza nyári intenzív rallyja is (amelyben 85 százalékot meghaladó mértékben ugrott meg az árfolyama) nagy valószínűséggel mérsékeltebb lett volna "békeidőben".

Vége az árupiaci rallynak?

A jövő év első félévében kifulladhat a jelenleg mesterségesen is magas árfolyamokat eredményező emelkedés és adott esetben stagnálás vagy lecsorgás is elképzelhető - mondta a Napi Gazdaság kérdésére Hont András, a Solar Capital üzletkötője. A hosszú állampapírok piacán tapasztalható (feltörekvő gazdaságokéira is kiterjedő) hozamemelkedés csorbíthat az árupiaci termékek csáberején. Ezenfelül egy esetleges nagyobb részvénypiaci esés is likvidálásokat indítana be a nyersanyagok határidős piacain.

Az egyes termékek közül a gabonáknál a búza húzta maga után az év eleje óta 48 százalékkal dráguló kukoricát, illetve 30 százalékkal emelkedő szóját is, és a piac jelenleg további emelkedésre számít. Ezzel szemben januárban lejjebb kerülhet a jegyzés a Solar üzletkötője szerint, aki szerint egy esetleges esés rövid távon jó beszállási pont lehet.

A kukorica esetében ugyanis a világ termelésének 20 százalékát adó európai kontinensen nem volt akkora gond a terméshozammal a termelők szerint, inkább a vártnál rosszabb amerikai hozam, illetve a jelenlegi argentin szárazság nyomott a latban, ám a készletszintek nem kiugróan alacsonyak. Így amíg április-májusban nem látszik, hogy mennyire kell lefedezni az új termést, elképzelhető a lecsorgás a gabonák esetében.

Alulteljesítő volt ellenben a kakaó, amelynél az utóbbi hetekben ugyan a fő termelőnek számító Elefántcsontparton a novemberi elnökválasztást követő fokozódó politikai villongások, illetve ennek kapcsán időszakosan lezárt kikötők miatt beszűkülő kínálat miatt mozdult el felfelé 8-10 százalékkal a jegyzés. Ennek ellenére az év egészét tekintve a júniusi csúcs utáni korrekciót követően sávozva stagnált az árfolyam és nem igazán látszik a további irány Hont szerint.

Az arabica kávé esetében szeptember-októberben futott fel a határidős jegyzés, majd onnan visszakorrigált. Decemberben viszont ismét erőre kapott az árfolyam, most fedezik le ugyanis a termést, valamint közrejátszottak a kínálat szűküléséhez vezető latin-amerikai és indiai termőterületeket sújtó időjárási viszontagságok is. A kínálat bővítéséhez ugyanis idő kell, még akkor is, ha a fogyasztás csak lassan bővül. Egy esetleges korrekció azonban Hont álláspontja szerint jó alkalom lehet vételi pozíció felvételére.

A sikertermék viszont tovább szárnyalhat

A tavalyi sikertermék, a fontonként 13 centről 30 fölé dráguló cukor - a rekordalacsony készletek dacára - tavasszal nagy esésen esett át, februártól felével esett vissza a jegyzés. Júniustól viszont ismét emelkedőbe váltott az árfolyam, miután a nagy termelőterületeken ismét felerősödtek a rossz időjárási viszonyok miatti aggodalmak. December végére emiatt, illetve a nagy befektetési alapok ezt meglovagoló vásárlásai folytán harmincéves csúcsra, 34 centig menetelt az árfolyam, ám Hont úgy véli, magasabbra is futhat a jegyzés. A nagy emelkedés után várható korrekciót követően hosszabb távon, 2-3 év alatt a fontonként 50-60 centet is elérheti a nyers nádcukor árfolyama.

Az ipari fémeknél a hároméves csúcsok közelébe a kínai termelő- és főleg építőipari fejlesztések hajtották az árfolyamokat. Ám a kínai kormányzat az ingatlanpiaci és egyéb eszközosztályokban kialakuló esetleges buborékok megfékezésére év közben lépcsőzetesen egyre több monetáris szigorítást szolgáló intézkedést jelentett be. Így a növekedés mesterséges lassítása éppen az ipari fémeket érintheti a legérzékenyebben, ezért a Solar szakembere jelenleg nem javasolja vételi pozíció felvételét. (Az már más lapra tartozik, hogy több nagy elemzőház jövőre, de főleg 2012-re egyre ütemesebben bővülő kitermelési deficittel számol a réz esetében, ami tovább hajthatja az árfolyamokat.)

A hordónként 92 dollár közelébe, kétéves csúcsára járó olaj középtávon kimehet 100 dollár fölé, első körben azonban akár 80 dollár közelébe is korrigálhat a jegyzés - szögezte le Hont, aki vételi pozíció felvételét egyelőre csak a kockázatvállalóbb befektetőknek ajánlaná.

Az arany esetében a befektetők túlnyomó többsége hisz a további emelkedésben, ennek ellenére az üzletkötő úgy véli, még az első félévben visszakorrigálhat az árfolyam 1000 dollár közelébe. Ebben szerepet játszhat a kamatemelési ciklus megkezdése, amelyhez Ausztrália és India után Kína is csatlakozott. Egy nagyobb korrekció magával ránthatja az ezüstöt is. A szürke nemesfémben azonban nagy potenciált lát a szakember, aki hosszabb távon 50 dollár fölé várja a jegyzést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!