A 300 bázispont körüli szint erős támasznak bizonyult a magyar CDS-felárakban az elmúlt hónapokban, a Kósa-Szijjártó-nyilatkozat után lőtt ki e szint fölé a magyar államcsőd kokázata ellen védő biztosítások árfolyama, s azóta felette is maradt. Az IMF-el történt szakítás és az egymásnak ellentmondó kormányzati nyilatkozatok nyilván nem tesznek jót az ország kockázati megítélésének, ehhez hozzájárultak az elmúlt napokban az amerikai gazdaság teljesítményével kapcsolatban ismételten felerősödő aggodalmak is.

A magyar CDS-felár mai 22 bázispont körüli emelkedésével elérte a 372 bázispontot, ez alig marad el a 384 bázispontos román felártól. Ezzel egyébként meglehetősen előkelő helyen áll az ország az igencsak kétes rangsorban. A Londonban jegyzett ötvenegynehány szuverén csődkockázat közül a magyar államé a hetedik legnagyobb, olyan országok előznek meg minket - Románia mellett - mint Dubaj, Argentína, Ukrajna, Görögország és Venezuela.



Ha a következő napokban némi megnyugvás jönne a piacon, az sem lenne ok a felhőtlen derűlátásra, a grafikonon látszik, hogy mindaddig, amíg a 300 bázispontos küszöb alá nem csökken a magyar CDS-ek árfolyama, addig nem beszélhetünk a tavasszal megindult kedvezőtlen folyamatok enyhüléséről, s a nyomás sem fog jelentősebben csökkenni a magyar piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!