Leáldozóban a PC-korszak - szenved az Intel

Kedvezőtlen fogadtatásra talált az Intel negyedik negyedéves gyorsjelentése, tegnap több mint 5%-ot estek a részvények a zárás utáni kereskedésben. A chipszektor első számú szereplője bár komoly profitcsökkenésről számolt be a szeptember-decemberi időszakban, mégis felül tudta teljesíteni az elemzői várakozásokat. A menedzsment által megfogalmazott kilátások viszont csalódást okoztak, ami arra utal, hogy a személyi számítógépek piacán nem várható javulás.
portfolio.hu, 2013. január 18. péntek, 09:16
Fotó: Napi.hu

A gyorsjelentés főbb pontjai:

- Az Intel bevételei csak 3 százalékkal csökkentek a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, viszont eredményszinten közel 30 százalékos csökkenéseket könyvelt el a cég.
- A marginok jelentősen romlottak a negyedévben, részben a PC-piac gyengélkedése következtében, részben mivel agresszív készletkisöprésekbe kezdett az Intel.
- A Windows 8 megjelenése egyelőre nem indított el olyan PC-vásárlási lázat, mint amire a piaci szereplők számítottak. Viszont a laptopok és a táblagépek kombinálásával kifejlesztett "hibrid" termékek terjedéséből profitálhat az Intel a menedzsment szerint, aki eddig lemaradt a mobil chipek piacán.
- A folyó negyedévre a menedzsment a konszenzusnál alacsonyabb bevételvárakozást fogalmazott meg.


A PC-piac gyengélkedése miatt szenved az Intel

A személyi számítógépek piacának gyengélkedése következtében a bevételek csökkenéséről számolt be az Intel a negyedik negyedévre. Ez nagy meglepetést nem okozott a befektetőknek, a negyedéves bevétel 13,5 milliárd dollárt tett ki, ami egybeesett az elemzői konszenzussal. A PC-chipekből származó bevételek 6 százalékkal estek az előző év azonos időszakához viszonyítva, az adatközpont üzletág bevételei viszont 4 százalékkal növekedtek, ami azonban nem tudta ellentételezni a PC-üzletág hanyatlását. Az Intel pénzügyi igazgatója, Stacy Smith szerint a cég bevételeire a gyenge PC-kereslet gyakorolt nyomást, valamint hogy a készletek leépítése folyik az iparágban.

A gyenge piaci környezet közepette az Intel bruttó fedezeti szintje 58 százalékra esett a negyedik negyedévre az egy évvel korábbi 64,5 százalékról. A pénzügyi igazgató azzal indokolta a marginok zuhanását, hogy a cég "agresszív lépéseket tett a készletszint csökkentése érdekében, hogy előkészítse a terepet és kapacitásokat teremtsen a következő technológiájához". Az egyszeri tételek hatásait kiszűrve a működési eredmény szintjén 3,4 milliárd dolláros nyereséget ért el az Intel a negyedik negyedévben, ami 30 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cég nettó profitja 2,6 milliárd dollárra rúgott, ami 26 százalékos csökkenést jelent év/év alapon. A társaság egy részvényre jutó eredménye 0,51 dollárra rúgott, ami meghaladta a piaci várakozásokat, az elemzők ugyanis 0,45 dollárra számítottak.

Mit hoz a jövő?

Bár a negyedéves profit felülmúlta a várakozásokat, a menedzsment mégis csalódást okozott a megfogalmazott kilátásokkal. A folyó negyedévre 12,7 milliárd dolláros bevételt vár a cég (+/- 500 millió dollár), miközben az elemzői prognózis 12,91 milliárd dollár. Elemzők szerint az Intel a folyó negyedévre és a teljes 2013-as évre is a bevételek szintjén nem igazán vár növekedést. A költségkontroll és a marginok javulása stabilizálódást hozhat a profit tekintetében, de a bevételek alakulása nem túl izgalmas.

A személyi számítógépek piaca a versengő termékek, mint a táblagépek, az ultrabookok és a különböző hibrid számítógépek terjedése, és a globális gazdasági lassulás következtében a negyedik negyedévben több mint 6%-os év/év alapú csökkenést szenvedett el az értékesítések volumenét tekintve. A kilátások pedig továbbra is bizonytalanok, a Microsoft sikertermékének szánt Windows 8 operációs rendszere eddig nem indított el olyan PC-vásárlási lázat, mint amire sokan számítottak. Az Intel vezérigazgatója, Paul Otellini szerint új számítógépfajták jelenhetnek meg az idei évben és a növekedést elsősorban azon a számítástechnikai termékek hozhatják, amelyek laptopok és táblagépek kombinálásával születnek. Ebből pedig az Intel is profitálhat. Az Intel eddig nem tudta megvetni a lábát sem az okostelefonokban, sem a táblagépekben használatos chipek piacán, ezért különösen érzékenyen érintette a PC-piac gyengélkedése. A hibrid termékekkel viszont új lehetőség nyílik meg az Intel előtt.

Árfolyamreakció

A borús kilátásokat negatív reakcióval fogadta a piac, így annak ellenére, hogy a negyedik negyedéves profit felülmúlta a várakozásokat, az árfolyam több mint 5 százalékot esett a zárás utáni kereskedésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2013.01.18 17:07

@istvan78:
Azért nem ilyen egyszerű a dolog...
Amióta vannak olyan procik, amiken könnyen elfutnak az alap programok, azóta a nehézsúlyú kockák kiélik magukat, hogy kihasználják az egyre jobb hardvert, és az átlagos felhasználót is belerángatják.
Nézd meg a Windows 7 felhasználói felületét. Valóban szép, de zabálja is az erőforrást, és az átlagos felhasználó nem keresi meg, hol kell kikapcsolni a többlet animációkat. Frissítések tömkelege érkezik, mert inkább utólag foltozgatják, és már tart ott az internet, hogy használhassák erre. Facebookra csak rá kell nézni, tele van hirdetéssel. De Youtube is. Még ez a nyamvadt napi.hu is meg képes sanyargatni a kényelmes böngészést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

istvan78, 2013.01.18 12:38

hát igen, mióta az emberek rájöttek, hogy nem kell 8 magos 3GHz-es processzor egy vacak böngésző/skype és egyéb általános/alap programok futtatásához (itt most a többségről beszélek és nem egy szűk játékos, "nehézsúlyú" tervező/renderelő mérnök igényéről), azóta csökkent az újgép iránti igény.
max akkor, ha szószerint szétesik a régi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html