Lebontották az OTP-pozíciókat a spekulánsok

Meredeken csökkenésnek indult a nyitott határidős kötésállomány a Budapesti Értéktőzsdén, a hosszú oldalazásban ráuntak a spekulánsok az OTP-re.
Lovas-Romváry András, 2010. október 5. kedd, 15:02
Fotó:

A jelek szerint ráuntak a magyar spekulánsok a részvénypiac elnyújtott oldalazására az elmúlt két hónapban, hatalmasat csökkent ugyanis a nyitott részvényhatáridős kötésállomány augusztus eleje óta. Az akkori 57,6 milliárd forintról 37,6 milliárd forintra csökkent az ilyen pozíciók értéke a Budapesti Értéktőzsde határidős piacán. A csökkenésért természetesen elsősorban a legnagyobb súlyt képviselő OTP-részvények a felelősek. A bankpapírra augusztus elején - mostanival szint teljesen megegyező tőzsdei részvényárfolyam mellett - összesen mintegy 40 milliárd forintnyi pozíció volt nyitva, ez mostanra 21,3 milliárd forintnyira olvadt.

A nyitott kötésállomány olvadása aközben, hogy az árfolyam jórészt változatlan marad, nem bír sem pozitív, sem negatív jelzéssel a részvények várható áralakulásával kapcsolatban, inkébb azt jelzi, a szereplők szerint helyén van a részvény árfolyama. A nyár folyamán még a nyitott állomány csökkenés lassú felfelé menettel párosult az árban, ez enyhén pesszimista jelzés volt, mivel azt mutatta, a részvény árának alakulásáért nem új belépők a felelősek a piacon, hanem az azt elhagyók.


A sorban következő értékű határidős pozíciók a Molra és a Richterre vannak nyitva, ezek mennyisége nem változott augusztus eleje óta.


A „spekulációs rangsorban" azaz abban a tekintetben, hogy a társaság összes kibocsátott részvényének hány százalékára van nyitott határidős pozíció, változatlanul az econet viszi a pálmát. A társaság összes részvényének több, mint 21 százalékára van nyitva ilyen pozíció. Ennek oka a sajátrészvény állomány jelentős részének határidős piacon való finanszírozása. A második helyezett a Pannergy 4,48, a harmadik a Synergon 3,68 százalékkal. Nagy megugrást ilyen szempontból a Freesoft mutatott be, a szoftvercég részvényeinek több, mint 3 százalékára nyílt határidős pozíció az elmúlt két hónap folyamán, ezzel 3,52 százalékosra nőtt „finanszírozási aránya".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Veczelin, 2010.10.05 22:27

Csak nem Veres Jánost, vagy Oszkót sírod vissza?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.10.05 17:48

Okoska, nem omlott össze az OTP csak nem csinál semmit, akkor meg nem üldögél benne egy spekuláns hanem becsukja a poziciót és néz valami másikat valahol...kb. most reális az ára by the way
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

malkom, 2010.10.05 16:48

Nyilvanvalo, hogy az OTP osszeomlasat is a susu matolcsipolitika okozza, de nincs baj, mert kivalo tamogatoja van Csanyi szemelyeben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html