A Borse Dubain és a Qatar Ivestment Authority szuverén alapon múlhat a londoni értéktőzsdét üzemeltető LSE sorsa. A londoni társaság torontói TMX-re tett 3,5 milliárd dolláros ajánlatának szerdai kútba esése ugyanis beindultak a találgatások, hogy ő maga válhat felvásárlási célponttá - írta a Reuters.

A két legnagyobb tulajdonos, a dubai tőzsdét üzemeltető Borse Dubai 21, míg a katariak 15,1 százalékos részesedéssel rendelkeznek jelenleg az LSE-ben, így a továbbiakban is egyértelműen nekik lesz a legnagyobb beleszólási joguk a társaság életébe és stratégiai döntésébe. Márpedig ha ők ketten beadják a derekukat egy esetleges felvásárlási megkeresés esetén, akkor az az ügylet nagy valószínűséggel meg is valósul - mondta a hírügynökségnek az LSE egyik legnagyobb európai részvényesének neve elhallgatását kérő képviselője.

Erre akár a közeljövőben sor is kerülhet, a TMX-re tett ajánlat szerda késő esti visszavonását követően ugyanis felerősödtek azok a találgatások, hogy a londoni börze is vonzó célpontot jelenthet nagy nemzetközi riválisainak. A legesélyesebb kérő a piaci pletykák szerint a Nasdaq OMX lehet, amely a sikertelenül próbálta ellenséges ellenajánlatával megtorpedózni az NYSE Euronext és a Deutsche Börse frigyét.

Ráadásul a Nasdaq már kétszer tett kísérletet az LSE felvásárlására 2006-ban, illetve 2007-ben. Utóbbi esetben papíronként 12,43 fontot ajánlott a tőzsdeoperátorért, ám ajánlatát előbb az LSE menedzsmentje, majd a részvényesek is elutasították.

Mindenesetre a TMX fúziójának lefújását közel 5 százalékos emelkedéssel jutalmazta a piac, a befektetők így 10,01 fontra küzdötték fel az LSE árfolyamát a csütörtöki kereskedésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!