Sokkolták a börzéket, de a dollárt is meredek lejtőre küldték azok a pénteken megjelent amerikai munkaerőpiaci adatok, amelyek szerint a vártnál jóval kevesebb nem mezőgazdasági állás jött létre decemberben, a munkanélküliségi ráta pedig 4,8-ről 5,0 százalékra emelkedett.


Az sem javított éppen a befektetők hangulatán, hogy az amerikai könnyűolaj jegyzése 100,9 dolláron tetőzött. A 2 százalékos veszteséget felmutató Dow Jones ipari átlag komponensei között a legnagyobb, több mint 8 százalékos mínuszt a J.P. Morgan által leminősített Intel-részvények hozták össze. A nyertes oldalra csak egyetlen instrumentum, a Coca-Cola papírja iratkozott fel, szerény többlettel. A 4 százalékot közelítő esés augusztus óta nem látott mélységbe húzta vissza a tech-túlsúlyos Nasdaq Composite-ot.

A vezető nyugat-európai részvényindexek tengerentúli társaiknál kisebb veszteséget mutattak fel. A mutatókat nem kis részben az olajárra és az általános gazdasági kilátásokra érzékeny autóipari papírok lékelték meg: a Renault, valamint a befektetők tavalyi kedvencének számító Fiat több mint 7, a BMW közel 3 százalékot veszített. Nem tartoztak a kedvencek közé a kiskereskedelmi láncok részvényei sem, hiszen két brit cég, a ruházati cikkekkel foglalkozó Next és a PC Worldot birtokló DSG International is profitriadót fújt.

A tokiói börze pénteken abszolválta idei első kereskedési napját. Persze ott is a medve volt az úr, az amerikai gazdaság teljesítményével, valamint a jen erősödésével kapcsolatos aggodalmak 4 százalékos mínuszba kergették a Nikkei-225-öt, ami így 2006 júliusa óta nem látott mélységbe zuhant, szerény forgalom mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!