Lecsorgással nyitott Európa

Gyengüléssel nyitottak kedden a vezető nyugat-európai részvényindexek, főlrg az olasz piacot ütik nagyon. Az elmúlt napokban ismét felerősödtek az eurózóna perifériájával kapcsolatos aggodalmak, ráadásul Rómában két héten belül választásokat is tartanak.
Beke Károly, 2013. február 12. kedd, 10:06
Fotó: Napi.hu

Szinte minden fontosabb tőzsdeindex kismértékű gyengüléssel nyitott kedden Európában, a frankfurti DAX például 0,2 százalékkal állt hétfői záróértéke alatt, míg a londoni FTSE 0,1 százalékos lecsorgással kezdte a napot, a párizsi CAC 40 pedig szintén 0,2 százalékos mínuszban volt. Az eurózóna perifériás országai közül Madridban az IBEX 0,3 százalékkal esett hétfői értéke alá, míg a milánói tőzsde indexe 0,9 százalékos gyengüléssel kezdett.

Az olasz piaccal kapcsolatos bizonytalanságok napok óta meghatározzák a befektetők hangulatát, az országban két hét múlva parlamenti választásokat tartanak, melyekkel kapcsolatban elsősorban Silvio Berlusconi egykori kormányfő lehetséges visszatérése ébreszt kétségeket. A politikus hetek óta populista lépésekkel kampányol, többek között visszafizetné az ingatlanadót az olaszoknak.

A hangulatot alapvetően továbbra is a negyedik negyedéves vállalati gyorsjelentési szezon határozza meg, kedd reggel a Michelin vártnál gyengébb számai hoztak mozgást a piacra, a gumigyártó papírjai 3,8 százalékkal estek vissza Párizsban miután a cég az idei évre nem vár növekedést Európa recessziója miatt

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK