Az elmúlt hetekben az amerikai tőzsdéken tapasztalt áreséssel több mint egy éve nem látott szintekre süllyedtek a részvényárfolyamok, s a zuhanás hevessége és lendülete sokban emlékeztet a pénzügyi válság idején tapasztalt lejtmenetekre - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A szakértők egy része szerint további esés is valószínű, s a piac még az árfolyamok gyors csökkenése ellenére sem látott igazán nagy forgalmú zuhanást, ami a kapitulációt sejtetne, s a trend megfordulását lehetne tőle várni - írja a hírügynökség. Ahhoz, hogy az S&P 500-as index technikai értelemben is medvepiacba lépjen, még további több, mint 9 százalékos esés kellene a vezető indexben.

Ugyanakkor a fundamentumokra figyelő befektetők közül sokan arra hívják fel a figyelmet, hogy az amerikai gazdaság messze van attól, hogy recesszióba kerüljön. Az optimistábbak szerint a mostani eséssel mindössze az történik, hogy a részvényárfolyamok közelebb kerülnek valós értékükhöz a Fed ultra-laza monetáris politikájának évei után. Sokak szerint még egészségesnek is tekinthető, hogy a részvényárazások ezentúl jobban kötődhetnek majd a gazdaság és a cégek valós teljesítményéhez, s  a monetáris politika lufifújása helyett a fundamentumoké lesz a vezető szerep.

Végre a valóság uralkodik

Kifejezetten biztatónak találom, hogy a piac esik egy jót, s végre a fair értékük közelébe kerülnek az árfolyamok. Végre olyan világ következhet, ahol a gazdaság valós teljesítménye, a profitok és az árbevételek határozhatják meg az árazásokat -mondta Jack Ablin, a BMO Private Bank befektetési igazgatója. Úgy látom ez most Fed hatás, kiárazódik a piacról az elmúlt években megszokottá vált jegybanki intervenció - tette hozzá.

Persze vannak más okok is a lejtmenet mögött, a kínai piac zuhanása és az olajár összeomlása jelentősen befolyásolja az amerikai részvénypiacot is. A kínai esés átgyűrűzött az olajpiacra is, és vannak olyan hírek, hogy sok hedge-fund extra fedezeti követelményeknek kell eleget tegyen árupiaci pozícióival kapcsolatban. Az ilyen kényszereladások és fedezeti követelmény növelések tipikusan átgyűrűznek a részvénypiacra is, mivel ezeknek a befektetőknek a portfólióiban sokszor a részvények a leglikvidebb eszközök, s ezeket adják el- mondta Gail Dudack, a Dudack Research Group vezető befektetési stratégája.

S&P 500-as index
Kép: www.markers.hu

Pénteken már voltak kapitulációs jelek az amerikai piacon, a New York Stock Exchange-en jegyzett részvények közül 944 ütött 52 hetes mélypontot. 2008 vége óta eddig mindössze három olyan nap volt, amikor ez a szám 900 fölé emelkedett. Ráadásul több mint hét napja zsinórban 500-nál is több részvény ütött 52 hetes mélypontot, ilyen negatív sorozatot 2008 októbere, a Lehman Brothers csődjét követő időszak óta óta nem tapasztalhattunk.

Minden szem a fundamentumokon

Az amerikai tőzsdék hétfőn zárva vannak a Martin Luther King nap miatt, így kedden már a friss kínai GDP és amerikai ipari termelési adat birtokában indulhat újra a kereskedés. Ha jók lesznek az adatok akkor a piaci félelmek jelentősen enyhülhetnek - mondta Brian Jacobsen, a Well Fargo Funds Management portfólió stratégája. Ha ehhez még kedvező amerikai inflációs és feldolgozóipari adatok is társulnak a héten, akkor a befektetők bátrabban térnek majd vissza a részvénypiacra.

Persze kellenének a jó vállalati eredményadatok is. A pénzügyi szektor nagy cégei közül a Morgan Stanley, a Bank of America és a Goldman Sachs teszi közzé gyorsjelentését, de a héten jönnek a Starbucks és számos légitársaság negyedéves adatai is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!