Leépítések tervez a nagybank Magyarországon?

A bank ellen indult perek leállítása érdekében 225 millió dollárt fizet hibás jelzálogfedezetű papírok korábbi értékesítése miatt öt, már nem működő vállalati hitelszövetkezetnek a Morgan Stanley - írja az amerikai The New York Times. A Portfolio úgy értesült, a befektetési bank nemrég bejelentett leépítési hulláma a Magyarországon végzett tevékenységek egy részét is érinti.
portfolio.hu, 2015. december 11. péntek, 09:44
Fotó: Reuters

A bank úgy ért el egyezséget az N.C.U.A. nevű nemzeti hitelszövetkezeti hatósággal, hogy nem ismerte el felelősségét az ügyben. A szervezet 2013-ban perelte be a Morgan Stanleyt. A per 10 bank 2,4 milliárd dollárnyi jelzálogfedezetű kötvényét érintette, ezek közül többel sikerült már megegyezni.

Októberben a Barclays már fizetett az ügyben 325 millió dollárt, a Wells Fargo részét képező Wachovia pedig 53 milliót. Szeptemberben a Royal Bank of Scotland 129 millió dollár kifizetésére kényszerült az ügyben, a Goldman Sachs, a UBS és a Credit Suisse esetében viszont még tartanak az ügyek.

A magas költségek és a gyenge bevételi számok miatt a Morgan Stanley legutóbb 1200 fős (2 százalékos) elbocsátást jelentett be globális szinten, ami információink szerint érint magyarországi alkalmazottakat is. A társaság a Portfolio megkeresésére nem kívánta kommentálni az ügyet.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK