A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb indexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,1 százalék körüli vegyes, de inkább negatív irányú elmozdulására lehet számítani a tőzsdei kereskedés hétfői kezdetén.

Pénteken nyereséggel zártak az európai tőzsdék az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus részleges rendeződésének reményében. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,33 és 0,40 százalék nyereséget értek el, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,62 százalékkal erősödött. Londonban 0,14 százalékkal zárt magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,47 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,65 százalékkal erősödött. A madridit tőzsde 0,96 százalék, a milánói 0,46 százalék indexemelkedést ért el pénteken.

Pénteken az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus megoldásához fűzött befektetői remények adtak lendületet a tőzsdei árfolyamok emelkedésének az európai piacokon. Ennek megfelelően a kínai kereskedelmi forgalomban közvetlenül érintett ágazatok bizonyultak a nap legnagyobb nyerteseinek, a nyersanyagipari ágazat indexe például több mint 1 százalékkal emelkedett. Hasonlóképpen a világkereskedelmi forgalom fellendülésének reményében emelkedett közel 6 százalékkal a dán Moller-Maersk logisztikai és szállítmányozási cég részvénye is. A cég a harmadik negyedévben növelte nyereségét a lassuló globális gazdasági növekedés közepette csökkenő konténerforgalom mellett.

A világ tőzsdéi hétfőn is elsősorban a kereskedelmi vita rendezésének újabb fordulataihoz igazodnak majd. A hét végén telefonon egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel és Robert Lighthizer kereskedelemi főképviselővel a megemelt importvámok fokozatos leépítésének első fázisáról.

Hétfőn az északi-tengeri Brent nyersolaj ára 0,09 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 63,24 dolláron az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával a nemzetközi kereskedelemben, az amerikai WTI nyersolaj ára pedig 0,03 százalékkal 57,81 dollárra csökkent.

Az eurót 0,09 százalékkal jegyzik erősebben 1,1060 dolláron, az arany spot ára 0,18 százalékkal unciánként 1464,48 dollárra csökkent.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!