BUX
37954

Lefordult Európa

Vegyes nyitást követően a kereskedés első órájában az előző záró érték közvetlen környezetében ingadoztak, majd veszteségbe csúsztak a főbb európai tőzsdeindexek.

MTI-Eco, 2011. január 17. hétfő, 10:35

Jó egy órával a kereskedés kezdetét követően a londoni FTSE-10 index 0,06 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,15 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,21 százalékos veszteséget mutatott.

Az olaj- és gázipari ágazatok árfolyama nyereségét ellentételezte a nyersanyagipari szektorok gyengülése. A Stoxx Europe 600 nyersanyagipari részindexe 0,4 százalékkal gyengült, az olaj- és gázipari részindex pedig 0,7 százalékkal emelkedett. A BP részvénye 2,2 százalékkal erősödött az orosz Rosneft vállalattal kötött globális stratégiai együttműködési megállapodás hírére.

A pénzügyi részvényekkel szemben óvatos álláspontot vettek fel a befektetők az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozására tekintettel. A nap folyamán a piacoknak tájékozódási pontként szolgáló lényeges európai makrogazdasági mutató közzététele nem esedékes. A piacok az euróövezet pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásának eredményére, az euróövezetet fenyegető szuverén adósságszolgálati válság kezelésére alkalmas konkrét intézkedésekre várnak.