"Az MKB vezetői úgy döntöttek, hogy a bank tevékenységeinek szétválasztása drágább lenne az eszközök fokozatos csökkentésénél, és ezt a döntést rendszeres magyar tőzsdei nyilvánosságra hozatalukban kommunikálták" - fogalmazott most a BayernLB.

Az MKB tulajdonosa, a BayernLB a válságot megelőzően több tízmilliárd eurót fektetett az USA-ban kibocsátott jelzálogfedezetű értékpapírokba. A túlzott kockázatvállalás miatt elszenvedett veszteségei 2008-ban és 2009-ben oda vezettek, hogy egyebek mellett 10 milliárd eurós tőkeinjekciót nyújtott a bajor állam a szövetségi bank számára.

Hogy ennek versenytorzító hatásait kivédjék, az Európai Bizottság által 2012-ben elfogadott szerkezetátalakítási terv értelmében felére kell csökkenteni a Bayern LB méretét, és többek között értékesíteni kell a magyar leánybankot 2016-ig. Hónapokig úgy állt, hogy az eladásra szánt MKB Bank értékét a társaság átalakításával növelik az értékesítés megkönnyítése érdekében.

Nem szétdarabolják az MKB Bankot, hanem egy új pénzügyi vállalkozásba helyezik át a projektingatlan-hiteleit. Ezek a bank hitelállományának mintegy negyedét alkotják - mondta a Portfolio.hu-nak Simák Pál vezérigazgató még november 14-én. Akkor úgy fogalmazott, hogy ha nem történik meg a leválasztás, a nagyon távoli jövőbe veszne a bank profitabilitásának visszaszerzése. Ezért döntött úgy a tulajdonos, hogy egy globális szinten már nagyon jól bevált modellt alkalmazva, Magyarországon elsőként valósítja meg ezt a szétválasztást.

Alig egy héttel később, november 22-én azonban a bank már azt közölte a BÉT honlapján, hogy a főtulajdonos BayernLB döntése nyomán nem kerül sor az MKB Bank Zrt. és az MKB Pénzügyi Zrt. 2013. június 21-én elhatározott átalakulására, magyarul a szétválásra. A két társaság változatlan tulajdonosi szerkezettel, az MKB Bank Zrt. pedig a mérlegfőösszege tekintetében változatlanul, egyben működik tovább. A Portfolio.hu érdeklődésére nem árulta el a bank a döntés indokát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!