Az RFV Nyrt. nyerte meg a románai Zilah önkormányzata által a város távfűtési rendszerének korszerűsítésére és üzemeltetésre kiírt koncessziós pályázatot - közölte a társaság. A város távhőszolgáltatását 49 évre nyerte el az RFV többségi tulajdonában lévő leányvállalata, évi 4 millió forint koncessziós díj mellett, a vállalat a projekt pénzügyi hatásaként évi 1,5 milliárd forint összegű EBIDTA-val számol. A zilahi beruházás lesz a vállalat eddigi legnagyobb fejlesztése.

A szerződéskötés még várhatóan 30 napot vesz igénybe, a fűtést a régi rendszeren az RFV november 15-ig tervezi megkezdeni. A most induló 4 éves időtartamú beruházási program összköltsége 9 milliárd forint, amelynek 70 százaléka várhatóan már a 2010-es és a 2011-es üzleti évben megvalósul. A zilahi projekt EBIDTA termelő képessége mintegy 5000 visszacsatlakozó lakás esetén is már évi 1,5 milliárd forint, évi 4 milliárd forint árbevétel mellett. A programot az RFV 30 százalékban saját tőkéből, 70 százalékban bankhitelből, illetve kibocsátandó kötvényekből kívánja finanszírozni. Az RFV eddig összesen 7 milliárd forint értékben valósított meg beruházásokat.

Zilahon a távfűtési szolgáltatást a múltban 21 ezer lakás vette igénybe, de a szolgáltatás leromlása miatt jelenleg csupán 750 lakás és 45 intézmény csatlakozik a hálózatra. Lakossági felmérések is alátámasztják azonban az RFV várakozását, hogy két éven belül a lakosság jelentős része igénybe veszi majd a távfűtési rendszert. Az önkormányzati és lakossági fogyasztók mellett a környék ipari fogyasztóinak energiaigényét is kiszolgálja majd a vállalat.

A projekt környezeti fenntarthatósága és a gazdaságosság érdekében az energiahatékonysági fejlesztések mellett erőteljesen támaszkodik megújuló energiaforrásokra is az RFV. Az ipari fogyasztók ellátására nagy hatékonyságú kogenerációs energiatermelő rendszert helyez majd üzembe, a hőtermelőkapacitás további jelentős részét pedig biomassza kazánok fogják biztosítani. A hálózat felújítása során növelnék a rendszer hatásfokát, a szolgáltatás biztonságát és minőségét is. Az RFV által tulajdonolt, illetve üzemeltetett hőkapacitás eddig 75 megawatt volt, a zilahi rendszer teljes hőkapacitása további 75 megawatt, a villamos kapacitás pedig 10 megawatt lesz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!