A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az S&P−500 az elmúlt egy hétben jelentősen visszavett júniusi teljesítményéből: a múlt hét elején még 4,1 százalékos emelkedést tudott maga mögött havi alapon, ám ez mostanra 1,8 százalékra olvadt. Elemzők szerint a megtorpanást azok a cégek idézték elő, amelyek negyedéves eredménypublikációjuk előtt jelezték, hogy a vártnál szerényebb negyedévet tudnak zárni. A Financial Times kigyűjtötte, mely cégek éltek a múlt héten profit warninggal: közülük a legnagyobb a Procter & Gamble, valamint a FedEx volt, de csökkentette saját becslését az év húzóágazatának számító tech-szektor két zászlóshajója, a Cisco és a Dell is. Legutóbb tegnap a Távol-Keleten a Samsung jelezte, hogy baj lesz a profittal.

A Thomson Reuters vállalati beszámolók alapján készített előretekintő mutatója szerint egy, a második negyedévre vonatkozó megemelt várakozásra három és fél profit warning jutott, ami 2001 harmadik negyedéve óta a legpesszimistább vállalati jövőkép. Hasonló kimutatást tett közzé a minap a Société Générale, amely szerint júniusban az amerikai és csendes-óceáni térség vállalatainak eredménybecslésénél az elemzők az esetek kevesebb mint 40 százalékában emelték meg prognózisukat.

Kép: Reuters

A cégek pesszimizmusát azért a helyén kell kezelni, hiszen a profitmenedzselés klasszikus eszköze a pozitív meglepetéskeltés. Ezt legkönnyebben úgy érik el, hogy saját várakozásaikat a fundamentálisan indokolt prognózisok alá szállítják le. Jó példa erre az Apple, amely az utóbbi negyedévek mindegyikében meg tudta lepni a piacot és jó eséllyel most is így tesz − mondta el lapunknak Kovács Péter, a Buda-Cash nemzetközi üzletágának vezetője. Kovács szerint érdemes lesz még figyelni a Facebookra, ezt ugyanis jelenleg alacsony konszenzus követi, ezért eredménye közzétételének fontos előremutató hatása lesz.

Borús képet egyébként nem csak a cégek festenek saját kilátásaikról, hanem a fundamentális változásokat követő indikátorok is. A Goldman Sachs egy saját mutatót fejlesztett ki, az ERLI-t, ami a cégek költségoldali változását követi és a raktározási, szállítási, hotel- és marketingkiadásokat veszi alapul. A bankcsoport kimutatása szerint az energiahordozók áresése − a fundamentális logikával szemben − nem javuló működési környezetet, hanem profitesést jelez. A szektorok közötti differenciát nem követő indexet ugyanis lehúzzák az energiaszektor vállalatai. Továbbá a nyersanyagok árváltozása a dollár mozgásával mutat erős párhuzamot, márpedig ha zuhannak az energiaárak, jó eséllyel erősödik a dollár, ami viszont erodálja a vállalati profitot. A Morgan Stanley számítása szerint 1 százalékos emelkedés az euró−dollárban 0,6 százalékkal csökkenti az S&P−500 cégeinek összesített eredménymutatóját.

Kép: Napi grafikonok

A nyersanyagok ármozgása másféle indikátorként is használható, hiszen kifejezi a globális − azon belül is a távol-keleti − kereslet erejét. Márpedig − hívják fel a figyelmet elemzők − az utóbbi hetek árupiaci korrekciója jelzi, hogy a kínai és az indiai kereslet gyengül.

A FactSet portál méri az iparágak közötti teljesítményt is, itt nem véletlenül az energiaszektor szenvedte el az elmúlt hetek legdinamikusabb előrejelzés-csökkentéseit, összességében az iparági profitvárakozásokat 5 százalékkal vitték lejjebb az elemzők − ez az S&P−500 tíz iparágának legrosszabb teljesítménye volt. Az iparágban a profitokat az előző negyedévhez képest 18,4 százalékkal várják lejjebb, míg az átlagos árbevétel 12 százalékkal maradhat el a bázistól, mindkét mutató a legpesszimistább szektor-előrejelzés. Kovács Péter ezzel szemben kedveli az energiaszektort, szerinte az alapanyag-előállítókkal együtt növekedés várható a negyedévben. Az elemző összességében nem vár nagy meglepetést a szezontól, a mérvadónak tekinthető negyedév/negyedév alapú mutatók közül az összesített árbevétel stagnálhatott, eredményszinten viszont − költségcsökkentésnek köszönhetően − 5 százalék körüli javulást vár.

Nagy kérdés Kovács szerint a pénzügyi és a technológiai cégek teljesítménye. Utóbbiak idén eddig vitték a pálmát, ám most romlanak a növekedési kilátások. Az utóbbi hónapokban ugyanis látványosan elmaradtak az it-cégek beruházásai, pedig a tavasz hagyományosan ennek a szezonja. Az ING elemzője szerint a költségkontroll miatt kényszerülhetnek a cégek visszafogni beruházásaikat, ami bár rövid távon szépítheti az eredménykimutatást, hosszabb távon azonban az iparági környezet romlását jelzi. A pénzügyi szektor teljesítménye még kevésbé megjósolható − teszi hozzá Kovács −, mivel egyszeri tételek rendszeresen torzítják a számokat. Például a tavalyi nagy leírások miatt a bázishatás segítette az első negyedéves profitemelkedést, aminek a hatása valószínűleg elmarad a második negyedévben. Az európai válság itt gyorsan apasztja a kereskedésből és egyéb befektetésekből származó bevételeket. Ennek ellenére Kovács a hatékonyságjavulás miatt enyhén csökkenő árbevétel mellett növekvő eredményességre számít.

2012. II. negyedévi EPS-változás (éves alapon, százalék)
Ipar9,3
Információs technológia5,2
Fogyasztói cikkek1,8
Egészségügy−0,7
Pénzügy−4,1
Távközlés−6,5
Energia−6,6
Közművek−9,4
Nyersanyag−11
S&P−500−0,6
Forrás: Thomson Reuters

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!