A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A BUX index egyelőre nem képes az elmúlt napok erősödésének folytatására. A május eleje óta tartó csökkenést egyharmad arányban sikerült eddig korrigálnia, amikor a csökkenő trend vonalát átlépte, de attól érdemben nem tudott eltávolodni. Jelenleg 17 250 feletti zárásokra lenne szükség ahhoz, további emelkedést láthassunk 17 550-ig, esetleg 18 000 közelébe. Amennyiben a zárások 16 780 alá szúrnának, a következő napokban ismét elérheti a 16 000 közelében lévő legutóbbi mélypontot.

A Mol részvényeinek jegyzése március közepe óta mozog a jelenlegi trendcsatorna keretei között. A június elején indult emelkedést a trendvonal állította meg 16 500 közelében, 16 190 közelében pedig kisebb támasz alakult ki. További jelentősebb emelkedést 17 000 feletti zárások jeleznének, ekkor 18 300 forint közelében nyílna tér. Az esetleges emelkedést a 200 napos átlag tarthatná vissza 17 355 közelében. A kisebb támaszszint alatti zárások az olajpapírok esetében is a legutóbbi mélypont újbóli tesztelését jeleznék 14 800 forint közelében.

Az OTP részvényeinek árfolyamában a csökkenő trenden belül kialakult közel szimmetrikus háromszög alapvetően a trend folytatódására utal. A formáció egy nagyobb háromszögbe ágyazódik be, amely már nem szimmetrikus, lenti oldala közelebb áll a vízszinteshez, ami tovább erősíti a csökkenés valószínűségét. Ha az utóbbi hosszabb távú trend is letörik, a kurzus ismét a 2950-es korábbi mélypontot tesztelheti. Ahhoz, hogy emelkedés indulhasson, 3500 forint feletti zárásokra lenne szükség. A legutóbb letört emelkedő trend azonban 3600-nál nem is igazán engedné feljebb a jegyzést.

 

Ha a hosszabb távú trend is törik, az otp kurzusa a 2950-es mélypontot tesztelheti

 

A Richter esetében február vége óta fennálló csökkenő trend megállította a gyógyszerrészvények utóbbi napokban lezajlott jegyzésének emelkedését, és a kurzus ismét lefordult. A csökkenést elsőként hosszabb távú emelkedő trendvonalak állíthatják meg 36 000-35 500 közelében, ellenkező esetben a 35 600-as legutóbbi mélypont szintjének tesztelése következik. Ha a támasz letörik, a soron következő szint, amely az esést megfékezheti, a trendcsatorna alsó szélénél, 34 000 forintnál helyezkedik el. Ahhoz, hogy a befektetők letörölhessék homlokukról az árfolyamcsökkenés láttán előtörő izzadságot, 37 000 feletti zárásokra lenne szükség, ez jelentene valói trendfordulást és nyitna teret 39 000 magasságába.

Az uralkodó trend az Egis jegyzését is lefelé tereli. Támasz 13 600 közelében alakult ki. A grafikon szerint ismét ennek a tesztelése következhet az előttünk álló néhány napban. Ha a trend kitartó marad, akkor a támaszszinttel együtt olyan háromszöget formálhat, amit a kurzus leggyakrabban a támasz irányában, esetünkben lefelé hagy el. Ekkor tehát további közel ezer forintos csökkenés következhet az alakzatból. A nem túl vidám forgatókönyv felülvizsgálatához 14 600 feletti zárásokra lenne szükség. Ez a lépés nyitna kaput első fázisban a 15 200-as szint eléréséhez.

A Magyar Telekom részvényeinek jegyzése kitartó csökkenés után, a 415-ös árszint közelében, úgynevezett kettős alj formáció kirajzolása után fordult meg. A formációból számítható cél 465 közelében van, amit a kurzus még nem ért el. Jelenleg ehhez 449 feletti zárások kellenek, különben a jegyzés ismét a legutóbbi mélypontot fogja tesztelni.

Háda Bálint
Quaestor vezető elemző

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!