A jelek szerint két éve nem látott mértékű negyedéves eredménynövekedést produkáltak az amerikai vállalatok a tavalyi utolsó negyedévben, így a vállalati profitokat nem nagyon lehet okolni az elmúlt hetek eséseiért a tőzsdén - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Az S&P 500-as indexben szereplő cégek zöme immár közzétette gyorsjelentését, ezek alapján a vállalatok átlagosan 9,5 százalékkal értek el a tavalyi negyedik negyedévben magasabb eredményt, mint egy évvel korábban. Ez meghaladja a korábbi elemzői várakozásokat, a szezon kezdetén ugyanis mindössze 7,6 százalékos emelkedésre tippeltek a szakemberek.

Természetesen ezúttal is megérte az olyan cégek részvényesének lenni, amelyek a várakozásokat meghaladó profitról adtak számot, ezek részvényeinek árfolyama ugyanis általában megugrott. A Bank of America Merrill Lynch elemzése szerint az ilyen cégek részvényei a jelentést követő öt napon átlagosan 2,1 százalékkal drágultak. A rossz számokat közlőket ezúttal is bűntette a piac, ezek papírjai ugyanis eközben átlagosan 5,6 százalékkal estek ugyanilyen időtávon. Ez a legnagyobb mért különbség 2008 negyedik negyedéve óta.

Sok volt a kellemes meglepetés

Összességében az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek 68 százaléka közölt a várakozásoknál magasabb nyereséget, az magasabb, mint a hosszútávú átlagnak tekintett 63 százalékos arány. Ennél is kedvezőbb, hogy az árbevétel tekintetében 66 százalékos volt ez az arány, ami 2011 második negyedéve óta a legkedvezőbb érték.

Az, hogy a részvényenkénti eredmények és az árbevétel tekintetében is ilyen magas volt a pozitív meglepetések aránya, nagyon jó jelnek tekinthető - mondta Dan Suzuki, a Bank of America Merrill Lynch amerikai részvénystratégája. Nem csak a meglepetések arányában, de az eredmény és bevételnövekedés mértékében is kiemelkedően jó lehet a negyedév.

Az idei év a jó eredmények ellenére egyelőre nem hozott emelkedést a piacon, az S&P 500-as index jelenleg még mindig januári csúcsa alatt áll több, mint 2 százalékkal. Igaz, tavaly 30 százalékkal emelkedett értéke úgy, hogy a jelek szerint a vállalati profitok bővülése átlagosan 6,1 százalékos volt eközben. A piac várakozások alapján számolt előretekintő árfolyam/nyereség hányadosa jelenleg 1,51, tavaly év elején még 13,1 volt ez az érték.

Kell-e aggódni?

Pontosan emiatt kezdett el sok befektető aggódni az áremelkedés fentarthatósága miatt, mivel az sokkal inkább volt köszönhető az értékeltség emelkedésének, semmint az eredmények növekedésének - mondta Dan Greenhaus, a BTIG LLC stratégája a Reutersnek. Azonban az eredmények is növekednek, s növekedési ütemük is felfelé tart - tette hozzá. Ráadásul sokak szerint idén csak gyorsulni fog a vállalati eredmények javulása, köszönhetően az amerikai gazdaság erősödésének. A mostani előrejelzések szerint a harmadik és negyedik negyedévben két számjegyű profitnövekedés sem lesz elképzelhetetlen az amerikai cégeknél.

A sok kellemes meglepetésben persze része volt annak is ebben a negyedévben, hogy rendkívül pesszimisták voltak az elemzők várakozásai. A cégek által kiadott negatív profitfigyelmeztetések aránya hosszú évek óta a legmagasabb volt a jelentési szezon megindulása előtt - emlékeztet az összefoglaló.

Az idei első negyedévben is hasonló egyelőre a kép, minden 4,8 negatív profit előrejelzést kiadó cégre mindössze egy jut eddig, ami pozitív várakozásokról számolna be a Thomson Reuters adatai szerint. Az éves nyereségnövekedésre adott előrejelzések is lefelé módosultak, a január eleji 10,8 százalékról  9,3 százalékra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!