Jó lehetőségek akkor kínálkozhatnak az idén az árupiacokon, ha a globális gazdaság tevékenység megerősödik. Az idén az USA gazdasága pozitív meglepetést okozhat, és Kína helyzete is javul, az eurózóna problémái azonban súlyos teherként nehezednek a piacra. A kereslet bármiféle emelkedését nagyobb kínálattal szokás ellentételezni, különösen az olyan ciklikus áruk esetén, mint az energia és az ipari fémek. Ezeknél a termékeknél az új kitermelési technikák (USA palagáz) és az új bányászati kapacitás segít a kínálat beszűkülése miatti aggodalmakat enyhíteni - véli Ole Hansen, a Saxo Bank vezető árutőzsdei elemzője. Mivel nem lehet arra számítani, hogy a globális gazdasági tevékenység hirtelen megszalad azokra az árukra érdemes koncentrálni, amelyek kínálata csökken vagy korlátozott, illetve azokra, amelyek környezetében bőséges a likviditás. Ezek az áruk ugyanis nyilván 2013-ban is jól teljesítenek majd. Köztük szerepelnek a nemesfémek, az olyan alapvető termények, mint a szója és a kávé, amelynek az ára 2012-ben 1986 óta példátlan szintre zuhant - véli az elemző.

Nőhet az olaj iránti kereslet

A kereslet növekedésére 2013-ban csak az OECD-n kívülről lehet számítani az olaj esetében. Ezt a nem OPEC országok termelésének hasonló arányú emelésével tanácsos ellentételezni. Tekintve, hogy a globális növekedést illetően általános a bizonytalanság, és az olaj is jobban rendelkezésre áll a Saxo Bank szerint a piacon folytatódhat a normalizálódás. Emiatt Szaúd-Arábia fokozatosan csökkenteni fogja a termelést, így a puffer kapacitás nőni fog, és ezzel a globális piac jóval jobb helyzetből várhatja a jövő esetleges viharait. A Brent nyersolaj számításuk szerint az első negyedévben továbbra is főként a 105-115 dolláros sávon belül fog oldalazni. A mozgások zöme, de lehet, hogy a teljes egésze erre a sávra koncentrálódik, és a legnagyobb kockázat a negatív oldalra tevődik át. Az iráni nukleáris ambíciókkal kapcsolatos helyzet eszkalálódása az egyetlen olyan tényező, amely megzavarhatja ezt a forgatókönyvet.

Várja az emelkedés lehetőségét az arany

A nemesfémekre, különösen az aranyra és az ezüstre az év végén némi eladási kényszer nehezedett, amelyet elsősorban az váltott ki, hogy a tőkeáttétellel kereskedők a tizenkettedik pozitív megtérülést hozó év után realizálták nyereségüket. 2012 decemberében a szekció, bár mérsékeltebb formában, de ugyanazt ismételte, ami 2011. decemberben történt. Az eladások némi bizonytalanságot szítottak a nemesfémek 2013-ban várható kilátásait illetően, különösen, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a gyengülő dollár és a mennyiségi enyhítés legutolsó amerikai fordulója sem gerjesztett ellenszelet. 2013 elején azonban már ismét a jegybanki mérlegfőösszegek bővítése lesz a vezető téma az USA-ban, Japánban és az eurózónában is, sőt az év során más jegybankok is csatlakozhatnak. Az első negyedévben a befektetések forgalma jelenti a legfontosabb támaszt mind a két fém számára, ám arra nem számítaz elemző, hogy az arany árfolyama az elvárások szerint hamar 1800 dollár fölé kerül. Az első negyedévre az unciánként ár átlaga 1740 dollár körül várható. Pozitív oldalon a célárfolyamot 2013-ban változatlanul 2075 dolláros árnál hagyta a szakértő, de tudatában kell lenni annak is, hogy az arany milyen kockázatokat hordoz, hiszen a kereskedést az érzelmek irányítják. Márpedig az ár további gyengeségei miatt az ügyletek egyre fájdalmasabban alakulhatnak, ahogy a sok gyenge vételi pozíció mögül elpárolog a magabiztosság.

A gabona piacai idegesen várják a tavaszt

A következő hónapokban elsősorban az lesz az aggodalmak fő forrása, hogy megismétlődik-e az a súlyos szárazság, amely a múlt nyáron sújtott le az északi féltekére. Az aszály miatt 2012-ben elmaradt a termés, és a már eleve alacsony készleteket sem sikerült bővíteni. A tél folyamán a takarmányok és az export területén a kereslet visszafogásának egyes jeleivel találkoztunk, így sikerült kioltani azokat a 2012 harmadik negyedévében kialakuló feszültségeket, amelyek az árat felfelé hajtották. A 2013/14 évi kukorica és szója terméssel a normálisabb időjárási körülmények visszatérését feltételezve az aktuális árakhoz képest 14 illetve 8 százalékkal alacsonyabban kereskednek a piacon. Az időjárás azonban továbbra is kockázatot jelent, így az ár további csökkenése mindaddig nem valószínű, amíg a termelési szinteket nem ismerjük, mert a piac az optimista elvárásokat már figyelembe vette az árak megállapításánál. A főbb termények aktuális készletszintje alapján az áremelkedés kockázata szempontjából értékelve a terményeket, a listát a szója vezeti, mögötte a kukorica majd a búza áll.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!