A Budapest Értéktőzsde nagy cégei közül kettő is a héten teszi közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését, a Mol várhatóan holnap, a Magyar Telekom pedig szerda hajnalban teszi közzé számait. Hacsak valami nagy meglepetéssel nem rukkol elő valamelyik társaság, akkor vélhetően nem a tavalyi negyedik negyedéves teljesítmény lesz ennél a két cégnél az, ami miatt a befektetők felkapják majd a fejüket és rohannának vásárolni a cégek részvényeiből.

A Mol valószínűleg elég vegyes számokat produkál majd, a cég különböző üzletágait meglehetősen eltérően érinthették a tavalyi második félkévben lezajlott nagy olajáresés hatásai. A portfolio.hu konszenzusából úgy számolható, hogy az elemzők várakozása szerint a Mol-csoport egyszeri (többek között készletárértékelődési) hatásoktól tisztított EBITDA-ja éves szinten valamivel kevesebb, mint 3 százalékkal csökkenhetett.

Az ugyanilyen hatásoktól tisztított működési eredmény eközben éves szinten 170,8 milliárd forintról 221 milliárd forintra javulhatott, az egy részvényre jutó eredmény viszont drasztikusan csökkenhetett. Ebben viszont szintén egy egyszeri tétel játszhatott drasztikus szerepet. A horvát INA, amely már közzétette negyedik negyedéves számait a tavalyi negyedik negyedévben a szíriai eszközökön és finomítói eszközökön összességében 2 milliárd kuna körüli (80 milliárd forint) leírást hajtott végre - írja laptársunk.

Az egyes üzletágak teljesítményét elnézve vegyes kép rajzolódik ki: a kutatás-termelés tisztított EBITDA-ja mintegy 40 százalékkal csökkenhetett, az elemzők láthatóan azzal számolnak, hogy az olajár összeomlásának kedvezőtlen hatását a kitermelési volumenek nem tudták ellensúlyozni (az INA növekvő kitermelési számaival együtt sem) - írja a portfolio.hu. A finomítás-kereskedelem viszont kirobbanóan teljesíthetett a várakozások alapján, ezt a táguló termék árrések mellett a devizaárfolyamok kedvező mozgása, valamint a petrolkémiai tevékenység bombaerős eredménye is magyarázhatja. Ebből a szempontból a Mol eredménye jól illeszkedhet az európai finomítóknál és az olajkitermeléssel foglalkozó cégeknél tapasztalt nemzetközi tendenciákhoz.

Pozitív fordulat jöhet a Telekomnál

A Magyar Telekomnál várhatóan már a pozitív fordulat jeleit lehet majd tapasztalni, legalábbis a Concorde Értékpapír Zrt. elemzőinek előrejelzése szerint. Úgy vélik, mindez elsősorban a magyar gazdaság erős teljesítményének lesz köszönhető. Számításaik szerint az árbevétel a negyedéves összehasonlításban vélhetően stagnált, ugyanakkor annak szerkezete sokat javulhatott. A stagnálás mögött elsősorban a magas 2013-as bázis miatt enyhén visszaeső IT bevételek és a továbbra is csökkenő vezetékes hang bevételek állnak.

Ezeket azonban vélhetően ellensúlyozta a mobil árbevétel jelentős 4 százalékos emelkedése. Ez utóbbi köszönhető a javuló gazdasági környezetnek és az év végén felfutó készülékértékesítésnek is. Itt elsősorban az Iphone 6 értékesítésének a felfutása okozhatott az előző évinél nagyobb szezonális emelkedést - írják a Concorde szakemberei.

Az EBITDA számításaik szerint 7,9 százalékkal emelkedhetett az utolsó negyedévben, azonban tavaly a harmadik negyedévben számolta el a társaság az elbocsátásokkal kapcsolatos egyszeri költségeket míg 2013-ben erre a negyedik negyedévben került sor. Így az alacsony bázis miatt mutathat majd jelentős emelkedést az EBITDA, e nélkül az egyszeri hatás nélkül vélhetően stagnált ez az eredménysor. Azonban a stagnálás is nagyon jó hír lenne, hiszen ez azt jelenti, hogy hosszú évek esése után megállt az EBITDA romlása. Ha az előrejelzéseink helyesnek bizonyulnak, akkor a teljes évre vonatkozóan 1,7 százalékos emelkedést láthatunk az EBITDA soron. Ezzel a teljesítménnyel messze a Telekom a legjobb operatív eredménydinamikát bemutató telekommunikációs cég a régióban - emelik ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!