Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Ha valaki nem fut elég devizakockázatot a devizahitelek oldalán, a megtakarítások területén is vállalhat, méghozzá bármikor. Raiffeisen Private Banking IV. néven új, az euró/forint keresztárfolyamhoz kötött kötvényt bocsát ki a pénzintézet a napokban, aukció útján, csak privátbanki ügyfeleinek (akik minimum ötmillió forint értékben jegyezhettek belőle). A nálunk még szokatlanul bizonytalan futamidejű, egy-, két- vagy hároméves papírok akkor fizetnek jó kamatot, ha az euró/forint keresztárfolyam 290 forint alatt marad a futamidő első, második vagy harmadik éve után.

Konkrétan, ha az első év utáni konkrét fordulónapon ez a helyzet, akkor a kötvény nyolcszázalékos kamat kifizetése mellett lejár. Ha nem, akkor a második év után ismét két eset van, vagy nem drágább 290 forintnál az euró, ekkor lejár 16 százalék kamattal. De ha az euróár magas, akkor tovább megy a befektetés a harmadik évig. Ekkor már 24 százalékos kifizetés jár a befektetőknek 290 forintnál olcsóbb euró esetén. Mivel az említett kamatot nem évesítik, a papír hozama számításunk szerint 8, 7,7 vagy 7,4 százalék körül lehet éves szinten.

Hasonlóan az euró/forint árfolyamhoz kötötték az Erste Bank AG március első felében kibocsátott papírját, amely azokra a napokra fizet magas kamatot, amelyeken az euró ára 245 és 300 forint között lesz. A három és fél éves futamidő után maximum 37,5 százalék jár - amennyiben mindennap a sávon belül marad az euró -, ez mintegy 9,5 százalék lenne éves szinten.

Hasonló, euróárhoz kötött kötvényeket évek óta bocsátanak ki a bankok, sok közülük még a 2006-2007-es "boldog békeévekben" indult és már le is járt. (A CIB, az MKB, az OTP, a K&H is készített már devizaárfolyam-függő kötvényeket a teljesség igénye nélkül.) Ahhoz képest, hogy közben volt egy méretes válság komoly devizapiaci kilengésekkel, a befektetők még viszonylag jól jártak. Mára ugyanis az árfolyam visszatért abba a - általában 230-240 és 275-300 forint közötti - sávba, amely a kötvényfeltételek alapján magas kamatot jelent az ügyfeleknek. Közben azonban voltak forró pillanatok, a 2008. nyári, 240 forint alatti euróár, majd a 2008 őszétől 2009. tavaszig-nyárig tartó időszak sok esetben jelentett kamatveszteséget az ügyfeleknek. Egyes papíroknál - például ahol a 300 alatti árfolyam volt feltétel - csak pár hétnyi a kamatkiesés, másutt esetleg egy év körüli is bekövetkezhetett.

A Raiffeisen Trend IV. például tavaly július 16-án évi 9 százalék időarányos része helyett csak nullánál alig magasabb, 0,225 százalékos kamatot fizetett. A tavaly augusztusban lejárt Trend II. viszont szépen megúszta, három évre 30 százalék helyett 29,5 százalékot fizetett ki a 300 forintnál olcsóbb euróval letelt napokra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!