Csak szélsőséges esetekben rázhatná meg a Mol árfolyamát, ha valóban távozna a cég éléről Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató - véli Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője.
A Napi Gazdaság megkeresésére Herczenik azt is elmondta: a Szurgutnyeftegaz Mol-csomagjának a megvételéről szóló hírek is csupán spekulációnak tekinthetők, és ezeknek volt betudható a 23 000 forintig száguldó árfolyam. Annak azonban nincs realitása, hogy a magyar állam ekkora összeget készpénzben kifizet, így ezeknek a híreknek nem szabad felülni.

Hosszabb távon ugyan valóban lehet arról szó, hogy valamilyen megállapodás keretében ismét visszaveszik az oroszoktól a Mol részvényeket - tette hozzá az elemző.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Pletser Tamás, az ING elemzője is, aki a Milliók reggeléi című rádiós műsorban mondta el, hogy szerinte sincs most a magyar államnak készpénze arra, hogy megvegye az oroszoktól a Mol-csomagot. Ugyanakkor Hernádi leváltása szerint okozhat negatív árfolyam reakciót, de a jelenlegi árszintem már Pletser szerint is túlértékelt a részvény.

Érdekes módon a jelenleg 22 000 forinton forgó részvény nem drága viszont a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint. Az elemzői célárak átlaga ugyanis 22 522 forint, ami egy picivel feljebb van a jelenlegi piaci árnál. Ez azonban nagyban köszönhető annak, hogy a Goldman csütörtöki friss elemzése 27 500 forintos célárral jött ki, ami nagyban felhúzta a 19 0000 és 24 000 forint között húzódó árakat.

Ugyanakkor a Goldman ajánlása is semleges a részvény tekintetében, így érdemes lehet óvatosnak lenni a vásárlással.

Főleg annak fényében, hogy a Hernádi távozásával kapcsolatos pletykák miatt azért egy-hét napos nagyobb kilengések lehetnek, főleg, ha találgatások kezdődnek a piacon a lehetséges utód személyéről.

A Mol Nyrt. az MTI érdeklődésére szintén határozottan cáfolta, hogy Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató idő előtt távozna a társaság éléről.

"Hernádi Zsolt továbbra is a Mol elfogadott stratégiája megvalósítását tekinti feladatának" - nyilatkozta Somlyai Dóra, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója.

A Mol nyilvánosan működő részvénytársaság, amelyben az igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok megválasztásáról, visszahívásáról és díjazásáról kizárólag a közgyűlés jogosult a törvényben és a Mol alapszabályában meghatározott szavazati aránnyal dönteni.

A Mol közlése szerint Hernádi Zsoltot legutóbb 2008. április 23-án választotta meg a közgyűlés igazgatósági tagnak 2014. februárjáig. Az igazgatóság elnökét megválasztani jogosult igazgatóság napirendjén nem szerepel az elnöki pozícióval kapcsolatos bármilyen változtatás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!