Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lezárult a Lehman Brothers felszámolása, 14 évvel és 13 nappal azt követően, hogy a cég csődöt jelentett – írja a Reuters. Shelley Chapman manhattani csődbíró szerdán lezárta az ügyet, miután az utolsó kifizetéseket is megítélte a felszámolást felügyelő vagyonkezelőnek és az ügyvédi irodájának.

Az eljárás során összességében több mint 115 milliárd dollárt fizettek ki, a vállalat mind a 111 ezer ügyfele megkapta a neki járó összeget, összesen 106 milliárd dollárt, valamint a biztosított hitelezőket is hiánytalanul kifizették. A biztosítás nélküli hitelezők együttesen 9,4 milliárd dollárt kaptak, dolláronként 41 centet, míg korábban arra számítottak, hogy dolláronként csupán 20 centhez juthatnak majd hozzá.

A Lehman Brothers 2008. szeptember 15-én kért csődvédelmet, azt követően, hogy a legtöbb ügyfele elhagyta, a tőzsdei értéke jelentősen visszaesett, valamint a hitelminősítők is leértékelték. Ekkor a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank volt a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és Merrill Lynch mögött, csődje magával rántotta az amerikai, majd a globális pénzügyi rendszert.

A Lehman brókereszközeit végül javarészt a Barclays vásárolta fel.

A Credit Suisse alatt rezeghet most a léc

A Lehman Brothers esete óta a pénzügyi szakemberek árgus szemekkel figyelik, nem alakul-e ki hasonló helyzet. Most éppen a Credit Suisse esetében merült fel sokakban ez a félelem, miután a svájci bank CDS-felára rekordmagas 293 bázispontra emelkedett az év eleji 55 bázispontról az ICE Data Services szerint. A Credit Suisse részvényeinek árfolyama hétfőn napközben 10,24 százalékkal visszaesett, idén pedig eddig mintegy 60 százalékot.

Ulrich Körner, aki július vége óta a bank vezérigazgatója, egy hétvégi bejelentéssel igyekezett megnyugtatni az alkalmazottakat és a piacokat. Hangsúlyozta, a pénzintézet nem küzd likviditási problémákkal és erős tőkebázissal rendelkezik, ugyanakkor beismerte, kritikus időszak ez a Credit Suisse számára. Körner azt ígérte, október 27-én teszik majd közzé az új stratégiai tervet.

Közben több szakértő is jelezte, hogy a Credit Suisse körüli balhé leginkább csak műbalhé és rémhírterjesztés. Boaz Weinstein, Saba Capital Management alapítója például arra hívta fel a figyelmet, hogy a Morgan Stanley CDS-felára 2011 és 2012 között kétszer olyan magas volt, mint a svájci banké. "Vegyetek egy mély levegőt, srácok" – üzente az aggodalmaskodóknak Twitter-posztjában.

Az energiaszektort is egy új Lehman-esettől féltik

Szeptember elején pedig Finnország és Svédország jelentett be likviditási garanciákat Lehman-félelmekre hivatkozva. "Minden összetevő adott ahhoz, hogy egy Lehman Brothers-ügyhöz hasonló esetet lássunk ez energiaiparban" – jelentette ki Mika Lintila finn gazdasági miniszter. Helsinki 10 milliárd euró, Stockholm pedig 250 milliárd svéd korona (23 milliárd euró) értékben biztosít likviditási garanciát energetikai vállalataiknak az energiakrízis közepette. Ez az intézkedés – Sanna Marin finn miniszterelnök szerint – egy utolsó szalmaszál azoknak a cégeknek, amelyeket különben fizetésképtelenség fenyegetne.

Szakértők azonban úgy vélik, a jelenlegi energiaválság és a Lehman-eset közös pontja egyedül az, hogy nagy összeget érintő rendszerszintű kockázatról van szó. Az energiavállalatoknak több millió fizető ügyfele van, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy nem fizetik vissza a tartozásaikat – vélekedett Kristian Ruby, az az európai villamosenergia-ipari vállalatok legjelentősebb szakmai és érdekvédelmi szervezete, Eurelectric főtitkára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!