BUX
39734

Leírta frankhiteleit az Appeninn

Mérleg szerint eredménye volt ugyan az Appeninn az első félévben, azonban a nettó eredmény még jelentősebb mínuszt mutatott - áll a cég gyorsjelentésében.

NAPI, 2011. augusztus 16. kedd, 08:19

Az Appeninn csoport 2011 első félévében 456 millió forintos árbevétel mellett 189 milliós mérleg szerinti eredményről számolt be a társaság első, konszolidált beszámolójában. A nyereség azonban csak a konszolidált kimutatásban jelentkezik, ugyanis a cég önállóan mintegy 277 millió forint veszteséget könyvelt el. (Sajnos a közzétett mérleg adatokban csak a mostani számok szerepelnek, összehasonlítás nincsen bennük.)

A veszteséget azzal magyarázzák, hogy a cég leírta a frankhitelein elszenvedett számviteli veszteségeit. A turbulens piaci folyamatok miatt a cégcsoport az óvatosságot helyezi előtérbe jövőbeni akvizíciós tevékenységeinél - olvasható a gyorsjelentésben. A cég elnöke pedig arra számít, hogy ősszel a társaság a BÉT A-kategóriájába léphet, emiatt kiemelten fontos számunkra, hogy a kis- és intézményi befektetők is lássák az Appeninnben rejlő vonzó lehetőségeket - közölte Székely Gábor, a Napi Gazdasággal közleményben. A hosszú távú devizás kötelezettségeit a vállalat leértékelte, azonban a leányvállalatai, jó befektetési politikája és gazdálkodása miatt nem jelentkezett negatív eredmény a mérlegben - teszi hozzá. Ugyanakkor a mérlegből az is látszik, hogy üzemi szinten is 157 millió volt a veszteség."Most látszik megtérülni a hosszútávú stratégiánkban már korábban is rögzített konzervatív befektetési politika, melynek következtében a nehezebb piaci körülmények mellett is sikerekről tudunk beszámolni. Ha lehetséges, akkor az óvatosság elvének még fokozottabban fogunk érvényt szerezni." - mondta Székely Gábor. Ennek érdekében az elmúlt negyedévben az Appeninn portfoliótisztítást is végzett, mely során eladta a Karszt utcai érdekeltségét, így a fő tevékenységbe nem illő vagyonelem nem torzítja a társaság operatív pályáját, és nem köt le feleslegesen tőkét.Részint a Karszt utca eladásának is köszönhetően a féléves árbevétel kevesebb, mint a korábbi, a társaság leányvállalatainak konszolidáció nélkül összesített árbevételének időarányos része  az összehasonlítást azonban más okok is nehezítik - írja a társaság. 2011 első félévében a társaság egyik legfontosabb érdekeltsége, a Hattyúház csak 40 százalékos kihasználtságon futott, mivel 2010 végén egy komoly állami bérlő távozott. A bérlői aktivitás azonban az időszak végére már 70 százalék fölé emelkedett, így 2011 második félévének már a piaci átlagnál is jobb kihasználtsággal vághat neki a zászlóshajónak tartott iroda.