A csütörtökön beállított négy és félhavi csúcs után gyengült a svájci frank a dollárhoz viszonyítva, miután a befektetők profitrealizálásba kezdtek - közölte a Bloomberg. Kora délután egy frank 1,1017 dollárt ért a zürichi kereskedésben az egy nappal korábbi, augusztus 8. óta a legalacsonyabbnak számító 1,0833 dolláros szint után. A frank negyedik napja erősödik viszont az euróval szemben azon várakozások nyomán, hogy az Európai Központi Bank (ECB) és a svájci jegybank kamata közötti különbség csökken, ahogyan az ECB folytatja a vágásokat. (Kora délután 1,5423 volt a jegyzés.) A devizapiacot egyébként alacsony likviditás jellemzi, így kis összegekkel is jelentősen el lehet téríteni az árfolyamot. A svájci jegybank decemberben a négyéves mélypontnak megfelelő 0,5 százalékra mérsékelte az irányadó rátát és közölte, hogy további intézkedéseket tehet, miután több mint negyed százada nem látott súlyosságú recesszió fenyegeti az ország gazdaságát. Az ECB október óta összesen 175 bázisponttal faragta le 2,5 százalékra az alapkamatot. A három hónapos dollár-Libor (londoni bankközi kamatláb) eközben 2004 június 10. óta nem látott mélyponton jár: a brit bankszövetség adatai szerint pénteken 3 bázisponttal 1,50 százalékra süllyedt a ráta.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!