Péntek délelőtt a 266 forintos szint közelébe emelkedett az euró árfolyama a bankközi devizapiacon, fél 10 után 265,50 körül volt az ár, miközben a dollár 172,50, a svájci frank 168,50-en állt. Tegnap délután 264 körül mozgott az euró. Geszti Pál, az ING Bank üzletkötője szerint tovább is gyengülhet a forint, de a fő gondot az jelenti, hogy az állampapírpiacról eltűntek a vevők, miközben a hozamok a rövid oldalon 15, éven túl 20-25 bázisponttal emelkedtek. A szakember szerint a piacnak lassan külső segítségre lesz szüksége, de egy kamatemelés olaj lenne a tűzre, az intervenció pedig kétélű fegyver, így igen nehéz dolga van most az MNB-nek és az ÁKK-nak. Hozzátette: nem forintspecifikus okok miatt esik a hazai deviza, hanem a világméretű pesszimizmus miatt. Az állampapírpiacon mutatkozó pánikjelek nyomán a portfolio.hu beszámolója szerint olyan pletykák terjedtek el, amelyek szerint rendkívüli ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő testülete, illetve rendkívüli ülésen gyűltek össze a jegybank, a PM és az Államdósság Kezelő Központi szakértői. Nem volt ÁKK-MNB-PM közös ülés, a jegybank nem avatkozott be az állampapírpiacon, és nem is tervez rendkívüli lépéseket - tájékoztatta a Napi Online-t Listár Dániel, az MNB szóvivője. Hozzátette: a jegybank értékelése szerint nem történt rendkívüli esemény, nincs rendkívüli helyzet. Az együttes ülés tényét cáfoló nyilatkozatot adott ki Pichler Ferenc, a PM sajtófőnöke is, aki azt elismerte, hogy az ÁKK szakértői jártak az MNB-ben, de teljesen más volt a megbeszélés témája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!