A nyugat-európai és kontinentális mutatók gyengülése ugyan visszafogott, ám egyöntetű volt. A legnagyobb mértékben a párizsi CAC 40 mutató veszített értékéből, a fél százalékot közelítő mínusz egyik lehetséges közvetett oka a feldolgozóiparról és a szolgáltatásokról érkező vérszegény beszerzési menedzserindex (bmi) lehetett. A frankfurti DAX egytized százalékkal került előző napi zárószintje alá, míg a londoni Footsie stagnált.

A német és eurózónás feldolgozóipari bmi ugyanakkor jóval kedvezőbben festett, de a folyamatok határozatlanságát jól jelzi, hogy az összesített eurózónás mutató az elemzői várakozásoktól elmaradva háromhavi mélypontra süllyedt. Ezen túl, először csökkent 2013-ban a fogyasztói bizalom az eurozónában. Az Európai Bizottság (EB) előzetes adatai szerint a 17 tagországból álló euroövezetben mínusz 14,5 pontról mínusz 15,4 pontra esett a fogyasztói bizalom októberben.

A vételi kedvnek az sem kedvezett éppen, hogy a szerda este publikált jegyzőkönyv szerint az amerikai központi bank monetáris döntéshozói már valamelyik következő ülésükön elképzelhetőnek tartják, hogy havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programjuk visszavonásáról döntenek - amennyiben a gazdaságból továbbra is kedvező jelek érkeznek. (Szerdán a vártnál jobb munkanélküliségi segélykérelmi számok érkeztek a tengerentúlról.)

A hangulaton nem javított a vártnál gyengébb kínai bmi sem, így a nyersanyagipari papírok között általános volt a gyengülés.

A kevés jó hír között említhető, hogy a Goldman Sachs javított az európai bankszektorra vonatkozó ajánlásán, ami érződött is a pénzintézeti részvények árfolyamának mozgásán.

A kereskedés félideje után az amerikai indexek masszívan, fél és 0,8 százalék közötti mértékben emelkedtek. A Dow Jones IA már 16 ezer pont fölött is járt a nap folyamán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!