A londoni FTSE-100 3,1, a párizsi CAC-40 4,6, a frankfurti DAX-30 3,1 százalékos eséssel zárta a hetet. A Stoxx Europe 600 index 3,5 százalékkal gyengült, teljesen elveszítve ezzel a hét eleji nyereségét, amelyet a 750 milliárd eurós EU-IMF csomag bejelentésének köszönhetett.

A piacokat teljesen felkavarta az a - később cáfolt - hír, miszerint a francia elnök, Nicholas Sarkozy azzal fenyegetőzött, hogy Franciaország kilép az eurózónából, ha más országok nem járulnak hozzá a mentőcsomaghoz.

Bár Görögország, Portugália, Írország és Spanyolország elkötelezték magukat a hiánycsökkentés mellett, az első spanyol maginflációs adatokból - amely áprilisban 0,1 százalékkal esett és deflációra illetve a gazdaság stagnálására utalhatnak -  arra lehet következtetni, hogy a bejelentett intézkedések kevésnek bizonyulnak. Ez pedig tovább növelte a gazdasági növekedés miatti aggodalmakat.

Gyengén teljesítettek azok a bankok, amelyeknek spanyol kitettségeik vannak: a Santander részvényei 9,8 százalékot zuhantak, a BBVA pedig 8,4 százalékot, 7 százalékkal lehúzva ezzel a spanyol Ibex 35 indexet.

Ezzel együtt is a francia bankok estek a leginkább, mivel ők birtokolják  az európai perifériaországok állampapírjainak legnagyobb hányadát. A Societe Generale 8,6 százalékot esett emiatt.

A bankokat még egy csapás érte pénteken: a New York-i főállamügyészség az európai bankok hitelválságban betöltött szerepét is elkezdte vizsgálni. A vélhetően eljárás alá vonandó pénzintézetek között ott van a Credit Agricole (-6,4 százalék), a Deutsche Bank (-4,1 százalék), a Credit Suisse (-4 százalék) és az UBS (-3,7 százalék).

A nagyfokú bizonytalanság hatására pénteken az arany ára a dollár javulása ellenére is drágult, és nap közben újabb történelmi csúcsra emelkedett. A legújabb csúcs 1248,95 dollár volt. Késő délután az arany 1233,20 dollárba került unciánként (31,1 gramm).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!