Az FTSE-100 1,9, a DAX 1,1, a CAC-40 1,9 százalékkal teljesített rosszabbul a szerdai zárószintnél. A Stoxx Europe 600 1,5 százalékot esett. A periféria indexei körül a madridi IBEX-35 2,3, az FTSE MIB 2,4 százalékos veszteségben zárt, az athéni ASE 1,30 százalékot esett.

Csütörtökön egyetlen ágazatnak sem sikerült pluszban zárnia, a nyersanyagpiaci és légi ipari részvények estek a legnagyobbat - utóbbi főleg a Rolls-Royce Holding profitfigyelmeztetése miatt.

Az olajipari vállalatok közül a Statoil ASA 3,9, a BP 2,8, a spanyol Repsol 7,3 százalékot zuhant - utóbbi gyorsjelentést tett közzé, amelyben nettó veszteségről jelentett a harmadik negyedévre az alacsony olajárak következtében.

A fémipari vállalatok közül az Anglo American 8,7, a Rio Tinto 3 százalékot zuhant. A Stoxx Europe 600 legrosszabb teljesítője a Rolls-Royce volt, amely 19 százalékot vesztett értékéből miután profitfigyelmeztetést adott ki a vállalat erre az évre és a jövő évre vonatkozóan.

A légiipari részvények is a nagy vesztesek között voltak, ezek között az Airbus például 3,8 százalékos mínuszban zárt.

Frankfurtban az RWE zuhant hatalmasat, 10,3 százalékot, miután a vállalat közölte: az alacsony árak negatív hatással vannak az eredményre és arra figyelmeztetett, hogy lehet, hogy épphogy eléri a profitabilitási célját.

Nőtt az aggodalom Görögország miatt is. Miközben a nemzetközi hitelezők Athénban tárgyalnak a legújabb mentőprogram részleteiről, az országban általános sztrájkot tartottak a mentőcsomaghoz kapcsolódó feltételek miatt.

A rossz hangulatot csak átmenetileg javította, hogy az Európai Központi Bank elnöke európai parlamenti meghallgatásán gyakorlatilag megerősítette a további enyhítés esélyét decemberben, amit a piac már beárazott, de részleteket nem említett.

Késő délután az amerikai munkapiaci adatok növelték a nyugtalanságot az amerikai kamatemelés miatt is: elemzők szerint most már szinte semmi sem akadályozhatja a szigorítást a jövő hónapban. Az amerikai részvénypiacok viszont az európai zárást követően azért estek, mert a Fed több tisztviselője is úgy nyilatkozott a napokban, hogy a kamatemelést követően az amerikai központi bank nem biztos, hogy tartani tudja magát a folyamatos kamatemelésre vonatkozó ígéretéhez.

A Wall Street-i indexek - közép-európai idő szerint - csütörtök este negyed 9 körül veszteségben álltak: a Dow 1, az S&P-500 0,9, a Nasdaq 0,6 százalékkal esett.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 44,53 dollár volt, 1,28 dolláros napi árveszteséggel. A gázolaj ára tonnánként 8,50 dollárral 432,50 dollárra, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0481 dollárral 1,2813 dollárra csökkent az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) jegyzésében. A WTI 2,4 százalékkal esett, 41,88 dollárnál járt a hordónkénti jegyzés.

Az arany ára késő délután unciánként (31,1 gramm) 1078,75 dollár volt a szerda esti 1087,42 dollár után azonnali szállításra Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!