BUX
36940

Leminősítés a Mol-részvénynek

A Concorde Értékpapír felhalmozásról tartásra rontotta le a Mol-részvények ajánlását, és gyengébb első negyedévi teljesítményt vár a cégtől.

NAPI Online, 2006. április 13. csütörtök, 15:32

Az elemzés szerint bár az olaj ára magas volt az egész negyedévben és a forint is gyengült a dollárhoz képest, az Urál-Brent különbség csökkent, és az erős verseny miatt romlottak az olaj-nagykereskedelmi marginok is, ezért összességében a downstream üzletág teljesítménye lényegesen elmarad majd az előző évitől.

Az importált fölgáz árát az olajjegyzések is felhúzták, miközben a kormány nem módosította a hazai gázárakat. Ez azt eredményezte, hogy a gázkereskedelmi üzletág jelentős veszteséget termelt, amit alig tudott ellensúlyozni a szállítás és tárolás üzletág profitja.

A Concorde szerint az upstream üzletág az egyetlen részleg, ahol az erős dollár, a magas olajár és a nagyobb volumen hatására a Mol teljesítménye javult.

Az első negyedévre a brókercég 72 milliárdos üzemi eredményt vár, ami éves szinten több mint 21 százalékos csökkenést jelent. A nettó profit ugyanakkor közel 50 százalékkal 105,7 milliárd profitra ugorhat, ám a gázüzletág eladásából származó nyereséget nem tartalmazó tisztított nettó profit több mint 40 százalékkal 41,4 milliárd forintra eshet.

Az első negyedév gyenge teljesítménye ellenére a Concorde elemzői úgy vélik, hogy az idei év kilátásai kedvezőek, így fenntartják idei 2441, és 2428 forintos 2007-es részvényenkénti eredményvárakozásukat, valamint 23 800 forintos év végi célárunkat. A leminősítés oka az, hogy a régiós versenytársakkal szembeni diszkont már eltűnt, a Mol 10,1-es P/E mutatója megegyezik az OMV hasonló adatával.