A Merrill Lynch felszólította elemzőit, hogy az általuk követett vállalatok legalább 20 százaléka esetében "alulteljesítő" - magyarán eladásra buzdító - minősítést adjanak, ami bő négyszerese a Wall Streeten mostanában jellemző aránynak - írja a Bloomberg. Az új irányelvek értelmében az elemzett részvények legfeljebb 70 százaléka kaphat "vétel" minősítést, míg "semleges" legfeljebb a papírok 30 százalékának ajánlása lehet. (A Merrill jelenleg az általa követett vállalatok 12 százaléka esetében javasolja az eladást.) John Thain, a Merrill vezérigazgatója a felülértékelt papírokról adott tanácsokkal kíván ügyfeleket vonzani, ahogy teszi ezt korábbi munkaadója, a Goldman Sachs is. A Merrill döntésének hátterében az állhat, hogy a cég a legnagyobb jutalékfizetést generáló hedge fundok magához csalogatására törekszik, amelyek egyáltalán nem zárkóznak el a short ügyletektől - véli Jack Albin, a chicagói Harris Private Bank befektetési igazgatója. A Merrill június 2-i hatállyal az értékelési kategóriák meghatározását is megváltoztatja. A legalsó, "alulteljesítő" azon részvényekre vonatkozik, amelyek 12 hónapon keresztül negatív teljes hozamot mutatnak fel, illetve iparágukon vagy térségükön belül a legkisebb bővülést produkálják. A "semleges" papírok legfeljebb 10 százalékos hozamot nyújthatnak, míg a "vétel" minősítés előfeltétele a 10 százalékon felüli várható hozam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!