Csökkent az ingatlanok fontossága

A brókercég idén veszteséget vár a szállodaipari társaságtól, az ingatlanvagyon értékét részvényenként 8500 forintra becsülik. Ez jelentős zuhanás az elmúlt évek számításaihoz képest, a tavaly megjelent - más brókercégek elemzőinek tollából megjelent - elemzések jellemzően bőven 10 ezer forint felett becsülték részvényenként a hotellánc ingatlanjainak értékét. Az elemzés a régió ismert tranzakciós áraiból indult ki, az összesen 118 milliárd forint körülire saccolt ingatlanértéket (papíronként 14 ezer forint feletti szint) csökkentették a nettó hitelállománnyal, majd 30 százalékos diszkonttal vették figyelembe. Az anyag megjegyzi, hogy az ingatlanok piaci értékét kisebb súllyal célszerű figyelembe venni a papír árazásánál más módszerekhez képest.


Ajánlat várható?

Az elemzés szerint a jelenlegi tőzsdei árfolyamnál jóval magasabb ingatlanérték felveti az esélyét annak, hogy a fő tulajdonos CP Holdings nyilvános ajánlatot tesz a közkézen lévő részvényekre, s kivezeti azokat a Budapesti Értéktőzsdéről. Ezt a szándékot tavaly tavasszal a CP Holdings képviselője határozottan cáfolta a NAPI Gazdaságnak, akkor azonban a tőzsdei árfolyam is jóval magasabb volt a jelenleginél (a féléves átlagár 5802 forint, ilyen árszinten már tett egyszer nyilvános ajánlatot a fő tulajdonos).


Idén veszteség

Az elemzés idén nettó profit szintjén veszteséget vár a szállodaipari cégtől, s a magas költségek és kedvezőtlen gazdálkodási környezet miatt az üzemi eredmény jelentős romlására számít, amit némi javulás követhet jövőre. Az utolsó negyedévben ugyan a cég tevékenyéségt várhatóan kedvezően érinti a forint gyengülése a kulcsdevizákkal szemben, azonban a jelentős devizahitel állomány miatt az október-decemberi időszak jelentős árfolyamveszteséget hozhat.

A részvényenkénti veszteség az előrejelzés szerint idén meghaladhatja a 36 forintot, jövőre viszont papíronként 10 forint profitot termelhet a csoport. Az EBITDA idén 6 milliárd forint közelébe csökkenhet a tavalyi 7 milliárd feletti szintről, s jövőre sem várnak az ERSTE szakemberei jelentős javulást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!