A Dagong kínai hitelminősítő az eddigi A-ról A mínuszra rontotta az amerikai állampapírok kockázati besorolását. A hitelminősítő besorolás változtatásaira ugyan ritkán reagálnak hevesen a piacok, most azonban a hír megjelenésével egyidejűleg heves drágulásba kezdett az arany, a dollár pedig gyengülni kezdett a nemzetközi pénzpiacokon.

US dollár index
Kép: Alfatrader
Arany árfolyama dollárban
Kép: Alfatrader

A kínai hitelminősítőt annak ellenére, hogy nem annyira elismert, mint a Standard & Poor's, a Fitch vagy a Moody's a nemzetközi pénzvilág a megbízhatóbb külföldi hitelminősítők között tartja számon. Ennek ellenére az amerikai tőkepiacok felügyeletét ellátó SEC nem ismeri el hivatalosan minősítéseit, mivel eljárásait nem tudja felügyelni, lévén a cég kínai központú.

A Dagong arról nevezetes, hogy már a Standard & Poor's 2011 nyári leminősítési döntése előtt leminősítette az amerikai állampapírokat, 2010 novemberében A+-ra, 2011 augusztusában pedig A kategóriájúra.

A Dagong közleménye szerint a leminősítésre azért került sor, mivel a kongresszusi megegyezés ellenére az amerikai állam helyzete nem változott. Szerintük az amerikai államadósság továbbra is növekszik, s ezzel nem tart lépést a gazdaság, valamint az adóbevételek növekedése. Így az amerikai állam a fizetésképtelenség felé tart, ez egy olyan helyzet, amely a közeljövőben várhatóan nem változik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!