BUX
39006

Lemond Patai Mihály, a BÉT elnöke

Lemond a Budapesti Értéktőzsde elnöki tisztéről Patai Mihály − tudta meg a Napi Gazdaság. A döntés összefüggésben lehet a Xetra rendszer bevezetése körüli vitával.

Deák Bálint, 2011. szeptember 6. kedd, 06:15

Hivatalosan ugyan nem erősítették meg, de a Napi Gazdaság információi szerint lemond a BÉT elnöki tisztségéről Patai Mihály. A BÉT elnökének habitusát és erkölcsi alapbeállítottságát, valamint eddigi ígéreteit ismerve (a korábbi közgyűlésen azt ígérte, csak konszenzuson alapuló döntéssel tudja elképzelni az új kereskedési rendszer bevezetését) az indokot sem nehéz kitalálni, főleg annak fényében, hogy minden arra mutat, kierőszakolt döntés lehet az új rendszer bevezetéséről a BÉT keddi rendkívüli közgyűlésén. Mindezek fényében logikus lépés lehet a tőzsde elnökének távozása.

Az ugyanis világosan látszik, hogy komoly ellenállás van az új rendszer bevezetésével kapcsolatban. A magyar brókercégek például a kormány, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) segítségét kérik, mivel úgy látják, hogy veszélybe sodorják a magyar tőzsde jövőjét a többségi osztrák tulajdonosok − jelentették be hétfőn a brókercégek vezetői budapesti sajtótájékoztatójukon. A magyar brókercégek szerint nagyon rossz időpontban akarnak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) osztrák tulajdonosai bevezetni egy új kereskedési rendszert a magyar tőzsdén, ami jelentős többletterhet jelenthet a szolgáltatók számára.

A magyar befektetési szolgáltatók szerint teljesen értelmetlen az új kereskedési javaslat, mivel a Xetra elnevezésű rendszer nem is biztos, hogy sokáig meglesz még. Jelenleg ugyanis egyesülés alatt áll a német Deutsche Börse és az amerikai NYSE-Euronext, amivel a világ legnagyobb tőzsdéje jön létre. E fúzió miatt pedig könnyen lehet, hogy a Xetra rendszert két éven belül lecserélik. Ráadásul a Xetra üzemeltetése a jelenlegi MMTS rendszer mellett nagyon megdrágítaná a brókercégek működését, ami álláshelyeket is veszélyeztet − hívják fel a figyelmet a tájékoztatót szervező brókercégek (Erste, Concorde, Equilor, ING, Buda-Cash). A magyar tőzsde életében rendhagyó lépés, hogy a piaci konkurensek együtt lépnek fel egy kérdésben − mondta Pál Árpád, a Concorde vezérigazgatója.

Pál Árpád azt is kifogásolta, hogy a BÉT igazgatósága csupán kétfős többséggel fogadta el azt a javaslatot, amelyet a keddi rendkívüli közgyűlésen akarnak majd jóváhagyatni. Az új rendszer veszélye ráadásul, hogy külföldi brókercégek tömege törhet be az országon kívülről a piacra, kiszorítva a magyar cégeket, amelyek itt fizetnek adót, szemben a külföldiekkel − tette hozzá Pál, aki korábban a tőzsde vezérigazgatója is volt. Tölgyesi Péter, a Buda-Cash vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs piaci konszenzus a kérdésben, amit egyértelműen jelez a brókercégek összefogása. Így eljöhet az a pillanat is, amikor le kell porolni a korábbi terveket az ellentőzsde létrehozásáról − mondta a Napi Gazdaság kérdésére Pál Árpád. A brókercégek ugyan erről nem beszéltek, de nagy kérdés, hogy az ügyfelek miként járnának az új kereskedési rendszerrel. Sajnos erről a BÉT vezetését nem tudtuk megkérdezni, ők nem nyilatkoztak többet az ügyről, csak annyit, hogy ma megtartják a rendkívüli közgyűlést.

A Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor lapunk megkeresésére nem kommentálta az ügyet, míg Binder István, a felügyelet szóvivője azt mondta: megkapták a brókercégek kérését, amit át is tekintenek, és mindent megtesznek, ami a hatáskörükbe tartozik.