Lemondott a tőzsdeelnök, örültek a részvényesek

Süllyedéssel zárták a napot a vezető nyugat-európai részvényindexek: nem segítettek rajtuk a gyenge start után emelkedésbe váltó tengerentúli mutatók sem. A befektetőkre az eurózóna kiskereskedelmi szektorának vártnál valamivel jobb, de így is csökkenő teljesítménye éppúgy nem hatott lelkesítőleg, mint a német ipar folytatódó gyengélkedése.
Ádám Viktor, 2005. május 9. hétfő, 18:32
Fotó:

A frankfurti tőzsdén a DAX harmincas kosarának tagjai közül a legnagyobb esést a Munich Re viszontbiztosító részvényei szenvedték el. A nagyobb vesztesek táborát erősítette a Deutsche Post is, de az autógyártók papírjai szintén lejtőre kerültek. A nap sztárja a Henkel-részvény lett, ám a Deutsche Börse (DB) papírjai is lendületesen drágultak azt követően, hogy a frankfurti tőzsdét is üzemeltető cég vezérigazgatója, Werner Seifert azonnal hatállyal lemondott. Az év végén feláll székéből a DB felügyelő bizottságának elnöke, Rolf Breuer is. Seifertre és Breuerre már egy ideje komoly nyomás nehezedett azon részvényesek részéről, akik márciusban sikerrel akadályozták meg, hogy a DB - túlzottan nagylelkűnek minősített ajánlattal - pályázzon a londoni tőzsde megvételére.

A brit jegybank ezúttal sem nyúlt a már kilenc hónapja 4,75 százalékon tanyázó irányadó kamathoz. A kamatdöntéshez nem mellékeltek magyarázatot, s a piac azt a következtetést vonta le, hogy a szigetország gazdasága jelentős lassulás elé néz. Londonban az AstraZeneca gyógyszergyártó részvényei 1 százalékkal kerültek lejjebb, miután egy lapértesülés szerint az USA védelmi minisztériuma olcsóbb készítményeket vásárolna a cég egyik vezető terméke helyett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK